Gençler arasında bağımlılık sorununa çözüm üretmek için önleyici çalışmalara imza atan Yeşilay, “Bağımsız Gençlik” kampanyası ile tütün, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılıklarının gençlerin özgürlüğünü nası...
Gençler arasında bağımlılık sorununa çözüm üretmek için önleyici çalışmalara imza atan Yeşilay, “Bağımsız Gençlik” kampanyası ile tütün, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılıklarının gençlerin özgürlüğünü nasıl kısıtladığına dikkat çekti.
ANKARA İGFA- Bağımlılıkların gençlerin tüm hayatlarını tehlikeye attığını belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Tüm çalışmalarımızda gençlerin bağımlılıklarla hayatlarını tüketmek yerine, sporla ve sanatla kendilerini ifade edebileceğini; bağımsız ve özgür olmanın tadını çıkarabileceğini vurgulamaya özen gösteriyoruz” dedi. Kampanya filmi Sepetçiler Kasrı’nda Genç Yeşilaylıların katıldığı Pinhâni konserinde ilk kez yayınlandı.
Bağımlılıklarla mücadelede önleme çalışmalarına büyük önem veren Yeşilay, gençlerde farkındalık oluşturmak ve onları bağımlılıktan uzak tutmak için “ Bağımsız Gençlik” kampanyasını hazırladı. Beş farklı bağımlılık alanına ilişkin mesajların da yer aldığı bir manifesto yayımlayan kurum, “Tüm bağımlılıklara karşı bağımsızlığını ilan et” çağrısında bulundu. Yeşilay kaykay yapan, arkadaşlarıyla buluşan, okuyan, çalışan, spor yapan gençleri ekrana taşıdığı kampanya filmiyle; kimsenin eğlenmek için bağımlılık yapıcı bir maddeye ihtiyacı olmadığına dikkat çekmeyi hedefliyor.
Gençler arasında bağımlılığın önemli bir sorun olduğunu ifade eden Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk şunları söyledi: “Bağılılık gençlerin sadece sağlıklarını değil, tüm hayatlarını da tehlikeye atıyor. Bağımlı gençlerin eğitime katılımları düşüyor, sosyal hayatta zorlanmaya başlıyorlar. Araştırmalara göre bağımlılık sorunuyla karşı karşıya olan genç sayısı da oldukça fazla. Tütün bağımlılığına baktığımızda elektronik sigara vb. ürünlerin yaygınlaştığını ve özellikle gençleri hedef alarak pazarlama faaliyetleri yürütüldüğünü görüyoruz.
Gençlerin Yeşilay’ın çalışmaları içinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Öztürk, “Biz de Yeşilay olarak bağımlılıkların önlenmesi, gençlerin erken yaşlardan itibaren sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanması için pek çok çalışma yürütüyoruz. Tüm çalışmalarımızda gençlerin bağımlılıklarla hayatlarını tüketmek yerine, sporla ve sanatla kendilerini ifade edebileceğini; bağımsız ve özgür olmanın tadını çıkarabileceğini vurgulamaya özen gösteriyoruz. ‘ Bağımsız Gençlik’ vurgusu yaptığımız bu kampanyayı da gençlerin dikkatini çekmek ve onları bağımsız bir hayata davet etmek için hazırladık” dedi.
"MÜZİĞİN VE EĞLENCENİN TADININ BAĞIMLILIKTAN UZAK KALARAK DA ÇIKARABİLİRİZ"
“Bağımsız Gençlik” kampanya filmi Sepetçiler Kasrı’nda Genç Yeşilaylıların katıldığı bir etkinlikte ilk kez yayınlandı. Film gösteriminin ardından gençler Pinhâni konseriyle eğlendi. Gençlerin ilgisinden memnun olduklarını belirten Öztürk, “Konserde Yeşilay gönüllülerini buluşturduk; bağımlılıktan uzak kalarak birlikte müziğin ve eğlencenin tadını çıkarabileceğimizi hep birlikte bir kez daha gördük. Filmi izleyen tüm gençlerimizi de Yeşilay gönüllüsü olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
YEŞİLAY SANATTAN SPORA FARKLI PROJELERLE GENÇLERİ DESTEKLİYOR
Yeşilay gençlere yönelik pek çok proje yürütüyor. 146 üniversitede Genç Yeşilay çatısı altında kulüp çalışmalarını yürüten kurum, Genç Yeşilay kulüplerine üye öğrencileri Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Uygulayıcısı olarak yetiştirerek akran öğrencilere ulaşmalarını destekliyor. TBM eğitimleri ile 2015 – 2021 yılları arasında 50 bine yakın üniversiteliye ulaşıldı. Gençlerin zamanlarını çeşitli sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle değerlendirmeleri ve bağımlılıklardan uzak kalmaları amacıyla Gençlik Kampları düzenleniyor. 2016 yılından bu yana Yeşil Sahne projesi kapsamında spor, sanat ve medya alanlarından topluma ve özellikle gençlere bağımlılık yapıcı unsurlardan uzak durarak rol model olan kişilerle söyleşiler yapılıyor. 2016 – 2021 yılları arasında 47 şehirde 136 etkinlik düzenlendi ve 20 binden fazla üniversiteliye ulaşıldı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği ile üniversite öğrencilerine yönelik Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması’nı düzenleyen Yeşilay; bağımlılıkların önlenmesi, sağlıklı yaşamın teşvik edilmesi ve savunuculuk yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla iki yıldır Genç Savunuculuk Forumu’nu da organize ediyor.