MANİSA/TURGUTLU
Konuyla ilgili açıklama yapan TURÇEP, “Halk zaten biyogaz tesisine karşı ve istemiyor. Ama çevre duyarlılığı yanı sıra ayrıca hukuksal hakları konusunda gösterdikleri duyarlılık da çok anlamlıdır” dedi.
TURÇEP’İN HASSASİYETİ
22 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan açıklaması (*) ile “adalet duygusunu incitecek kararlarla Turgutlu’ya biyogaz darbesi yapılmasın, Turgutlumuz biyogaz mağduru olmasın” şeklinde kamuoyuna uyarıda bulunan TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu), bu süre içinde konuyla ilgili gelişmeleri de yakından takip etmeye başladı. Bu arada İzzettin köyünde yeni bir biyogaz projesi için ÇED süreci başlatıldığı bilgisi edinen TURÇEP yetkilileri, söz konusu proje hakkında bilgi edinmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi web sitesinde projeler ve ÇED süreçleri konusunda yayınlanan Duyuru sayfasında İzzettin köyünde biyogaz projesi ÇED süreci başlatıldığı ve 18 haziran tarihinde de bunun için halkın katılımı ve bilgilendirilmesi toplantısı yapılacağını bildiren sayfayı da incelemek ve bilgi edinmek istedi. TURÇEP yetkililerin verdiği bilgiye göre; bu inceleme sırasında skandal bir durumla karşılaşıldı. Söz konusu proje hakkında bilgi ve tanıtım evrakları verilmesi gerekirken, bilgi veriliyormuş gibi yapılıp, başka bir projeye ait tanıtım bilgileri evraklarının İzzettin köyü için yapılan duyuruya doküman olarak eklendiğini tespit ettiler.
SKANDAL DUYURUYA BELEDİYE BAŞKANININ TEPKİSİ
Karşılaşılan durumun taşıdığı ciddiyet ve vahim hassasiyet nedeniyle ilçedeki yerel yöneticileri durumdan haberdar etme ihtiyacı duyan TURÇEP yetkilileri, ilk olarak Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın ve Kent Konseyi Başkan Fehmi Gülen’i haberdar etti. İzzettin köyündeki toplantıdan bir gün önce 17 Haziran günü de köy muhtarı Hilmi Çiftçi aranıp davet edilerek, Belediye Başkanı Çetin Akın, TURÇEP yetkilileri ve köy muhtarı ile birlikte bir toplantı gerçekleştirdiler ve 18 haziran günü yapılacak toplantı ile ilgili Çevre Bakanlığı’nın resmi web sitesi ile söz konusu duyuru sayfası birlikte incelendi. İnceleme sırasında duyuruya İzzettin köyü ile ilgili projeye ait bilgi ve evraklar yerine, bilgi verilmiş gibi yapılarak başka evrakların yüklendiğine tanık olan Belediye Başkanı Çetin Akın, bilgi vermek yerine bilgi saklamak anlamına gelen bu skandal duruma “böyle bir şeyi evrakta sahtecilik gibi yorumlamak mümkün” şeklinde tepki gösterirken, bu durumun noter huzurunda da tespit edilip kayıt altına alınmasını önerdi. Ancak bir gün sonra yapılacak toplantı öncesi bu tür bir bürokratik işlemin zaman olarak yetiştirilememesi ihtimali nedeniyle, Bakanlık sitesindeki sayfanın ekran görüntüleri alınıp fotoğrafları çekilerek, yüklenen dokümanlar indirilerek, bu skandal durum TURÇEP yetkilileri tarafından belgelendirildi.
TOPLANTI İPTAL EDİLEREK ERTELENMELİDİR
Yapılan toplantıda, duyuruda halka doğru ve gerçek bilgi vermek yerine yanlış dokümanlar yüklenerek bilgi saklandığı, bu durumun hukuka uygun olmadığı görüşüne varılarak, İzzettin köyündeki bu ÇED süreci ile ilgili toplantının iptal edilerek, gerekli uyarılar yapılarak ertelenmesi gerektiği kararına varıldı. TURÇEP’in avukatı tarafından söz konusu yanlışlığın düzeltilerek proje hakkında halka doğru ve gerçek bilgileri verecek şekilde bir duyurunun yapılması gerektiği, bu nedenle 18 Haziran’daki İzzettin köyünde yapılacak ÇED ile ilgili halkın katılımı toplantısının iptal edilerek ertelenmesi talebi ile bir itiraz dilekçesi hazırlandı. Hazırlanan ortak itiraz dilekçesine TURÇEP’in yanı sıra Belediye Başkanı Çetin Akın, Kent Konseyi Başkanı Fehmi Gülen ve köy muhtarı Hilmi Çiftçi de imza atarak, İzzettin köyündeki toplantıyı yönetecek heyete itiraz dilekçesinin verilip belirtilen talep ve nedenlerle ertelenmesinin istenmesine karar verildi. Dilekçeye ayrıca TURÇEP bileşenlerinden olan Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Çalışma Grubu ile Doğa Kültür Yaşam Derneği ve HDP Temsilciliği de imza verdiler.
BU TOPLANTI, TURGUTLU VE HALK TARAFINDAN “MEŞRU” KABUL EDİLMEYECEK!
Ertesi günü (18 Haziran Perşembe), İzzettin köyünde yapılacak toplantıya da bir heyetle katılan TURÇEP ve yöneticileri, toplantıyı başlatma hazırlıkları yapan bakanlık ve valilik temsilcileri ile şirket temsilcisine bu toplantının yapılmasına itiraz ettikleri ve ertelenmesi gerektiğini belirterek, itiraz dilekçesini kendilerine teslim ettiler. Bu arada nedenlerini de açıklayıp konuyla ilgili eleştirileri ve tepkileri de ifade ettiler. Ayrıca gerçek ve doğru bilgi vermek yerine başka evrakların yüklendiği Bakanlığa ait web sitesindeki skandal duyuru sayfası da kendilerine belgeleri ile birlikte gösterildi. Bu durumda toplantıyı yönetecek yetkililer hem TURÇEP’in itirazında ve tepkisinde haklı olduğunu kabul etmek, hem de Bakanlığın duyuru sayfasında yapılanın yanlış bir işlem olduğunu itiraf etmek zorunda kaldılar.
Ancak buna rağmen yine de toplantının yapılması konusunda ısrarcı davranmaya çalıştılar. Bu durum karşısında TURÇEP tarafından tepki gösterilerek, “bizim haklı, kendinizin yanlış olduğunuzu itiraf etmenize rağmen, yanlışlık giderilmeden ve bile bile bu toplantının yapılmaya çalışılması, bu toplantıyı şaibeli bir hale getirir, hukuksuzluğun resmileştirilmesi sonucunu doğurur” denilerek, verilen itiraz dilekçesinde Belediye Başkanı ve Kent Konseyi Başkanı ile köy muhtarının da imzası olduğu hatırlatılıp, bu durumda bu toplantının Turgutlu ve halk tarafından “meşru” bir toplantı olarak kabul edilmeyeceği vurgulandı.
Görevliler bekliyor, ancak halk toplantıya gelmiyor.
HALKIN SAĞDUYUSU
Buna rağmen toplantıyı yönetecek yetkililer köy kahvesi içinde hazırlıklarını tamamlayıp halkın katılımını beklerken, bütün bu gelişmeleri izleyen köylü yurttaşlar ve muhtar da toplantıya katılmayarak, hukuksuzluğa ve kendilerine karşı yapılan saygısızlığa tepkilerini ortaya koydular. Bu durumda halkın toplantıya katılmadığı ve proje hakkında bilgilenmek istemediğine ilişkin tutanak hazırlayan toplantı heyeti, kendilerine verilen itiraz dilekçesini de tutanağa geçirerek, böylece toplantı yapılmadan sona erdirildi ve köyden ayrıldılar.
Halkın toplantıya katılmadığına dair hazırlanan tutanak imzalanıyor.
TURÇEP: ÇEVREYE, İNSANA VE HUKUKA SAYGI İSTİYORUZ
Açıklamada bulunan bazı köylü yurttaşlar, gelişmeler hakkında “Bizler zaten köyümüzde biyogaz tesisi istemiyoruz. Buraya bunu söylemek için gelmiştik. Ama böyle bir toplantının yapılmasına razı olsaydık, bu defa da yarın çocuklarımız ve torunlarımız karşısında çok ağır bir vebal altında kalmış olacaktık” şeklinde duygularını ifade ettiler.
Gelişmeler hakkında yorumlarını aktaran TURÇEP ise, “eğer insanlara saygı varsa, yapılan bir işe özen gösterip titiz davranmak gerekir” derken, “uygulanan yanlış politikalar nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanında çevre katliamlarının yaşanması, çevreye saygının olmadığını fazlasıyla gösteriyor. Ama bugün insana ve hukuka saygının da ne kadar gerekli olduğunu gördük. İzzettin mahallesi halkı da ortaya koyduğu tutumuyla bunu yeterince söylemiş durumdadır” açıklamasında bulundu.
Kaynak: Ekoloji Birliği