Türk Dünyası Belediyeler Birliği tarafından, yerel yönetimler arasında sürdürülebilir ve fonksiyonel kardeş şehir ilişkileri kurulmasına katkı sağlamak, uluslararası koordinasyon ve veri tabanı oluşturmak amacıyla oluşturulan...
Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından, yerel yönetimler arasında sürdürülebilir ve fonksiyonel kardeş şehir ilişkileri kurulmasına katkı sağlamak, uluslararası koordinasyon ve veri tabanı oluşturmak amacıyla oluşturulan “Kardeş Şehirler Platformu” (www.kardessehirler.org.tr), 5 Ekim 2018 tarihinde İstanbul’da düzenlenen törenle tanıtıldı.
Toplantıya, TDBB Başkan Vekili ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Tunçbilek Belediye Başkanı Agah Aşkın, Güneyyurt Belediye Başkanı Celil Yağız, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Ürkmezer ve Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu’nun yanında İstanbul, Adana, Denizli, Gaziantep, Kocaeli, Konya, Malatya, Mersin, Ordu, Sakarya Büyükşehir Belediyeleri ve Bağcılar, Bayrampaşa, Beykoz, Bolu, Döşemealtı, Esenler, Gerede, Göynük, Kandıra, Karesi, Kartepe, Keçiören, Kilis, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Selçuklu, Sultangazi, Talas Taşköprü ve Ümraniye Belediyelerinden de yetkililer katıldı.
TDBB Başkan Vekili ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, TDBB'nin 15 yıl önce kurulduğunu ve geçen sürede önemli işler başardığını belirterek, “ Bugün geldiğimiz noktada 29 ülkeden, 1.200’e yakın belediye TDBB üyesidir. Birliğimiz çok önemli ve anlamlı işler yapan bir birlik haline geldi. Dost ve kardeş ülkelerdeki yerel yönetimler arasında iletişimi, dayanışmayı ve kaynaşmayı sağlıyor. TDBB tarafından oluşturulan Kardeş Şehirler Platformu Türkiye’deki üyelerimizin sahiplenmesi ve sonrasında yurt dışındaki üyelerimizin benimsemesi ve kullanmasıyla beraber, çok ihtiyaç duyulan bir alanda hizmet verecek” dedi.
TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak da, ‘Kardeş Şehirler Platformu’nun sıradan bir web sayfası olmadığının altını çizdi. Solak, platformun Türkçe, İngilizce ve Rusça olmak üzere 3 dilde hazırlandığını vurgulayarak, “TDBB diğer faaliyetlerde olduğu gibi burada da koordinasyon görevi üstlenecektir. Amacımız, her zeminden faydalanarak üye ülkelerdeki yerel yönetimler arasında işbirliğini geliştirmektir. Tüm üye belediyelerimizin bu platformda kendi profillerini oluşturmalarını ve kardeş şehir ilişkilerinin oluşturulmasında ve sürdürülmesinde etkin olarak kullanmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından katılımcılara Platformla ilgili detaylı sunum ve bilgilendirme yapıldı. Daha sonra katılımcıların görüş, değerlendirme ve önerileri alındı. Program günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile tamamlandı.
Kardeş Şehirler Platformu Hakkında
TDBB Kardeş Şehirler Platformu, Kardeş şehircilik uygulamalarında göze çarpan ihtiyaçlar dikkate alınarak ve ilgili kuruluşlarla gerçekleştirilen çalıştaylar sonucunda tespit edilen, koordinasyon ve sağlıklı veri tabanı ihtiyacını gidermek amacıyla oluşturuldu.
Üyeliğin ücretsiz olarak sağlandığı platform, diğer üyelerle profiller aracılığıyla aktif olarak iletişime geçebilme ve kurumsal ilişki kurabilme olanağı sunuyor.
TDBB Kardeş Şehirler Platformu aracılığıyla Üyeler, kendi profillerinden yaptıkları duyuru ve haber yayınları sayesinde var olan kardeş şehirleriyle iletişimi sürdürebilecek ve yeni kardeş şehir arayan kentler ise kardeş şehir ilişkisi kurabilme imkânı bulacaktır. Kardeş şehircilikle ilgili bilgilendirici ve yönlendirici verilerin de yer aldığı TDBB Kardeş Şehirler Platformu, Türkçe, İngilizce ve Rusça olmak üzere üç dilde hizmet veriyor. Böylelikle iletişimin olabildiğince geniş bir coğrafyada sağlanabilmesi hedefleniyor.
Portalda, Kardeş Şehirler Klavuzu, Örnek Protokol önerisi, Kardeş Şehir Arama, Kardeş Şehirler Atlası, çeşitli kriterlere göre Kardeş Şehir İstatistikleri, ilgili Mevzuat ve Yayınlar, Duyurular, Haberler ve Sosyal Medya linkleri de yer alıyor.