12 Haziran Dünya Çocuk İşçili ile Mücadele Günü dolayısıyla "Çocuk İş Cinayetleri" Raporunu kamuoyuyla paylaşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, son 9 yılda 556 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiğine dikk...
12 Haziran Dünya Çocuk İşçili ile Mücadele Günü dolayısıyla "Çocuk İş Cinayetleri" Raporunu kamuoyuyla paylaşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, son 9 yılda 556 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, "Çocuk işçilik yasaklanmalıdı" çağrısında bulundu
İSTANBUL (İGFA) - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre 2021 yılında Türkiye'de en az 62 çocuk, çalışırken hayatını kaybetti.
12 Haziran "Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü" dolayısıyşla İSİG Meclisi'nin konuyla ilgili verileri raporlaştırdı.
2013 yılından bu yana ölen çocuk işçi sayısına yönelik istatistiki verilere dikkati çeken İSİG, çocuk işçilerin yasaklanmasını talep etti.
Türkiye'de son 9 yıl içerisinde ölen çocukların 316'sının tarım ve orman; 57'sinin inşaat 37'si metal; 27'sinin ise konaklama ve eğlence işkolunda hayatını kaybettiğini duyurdu.
Türkiye’nin 75 şehrinde iş cinayeti gerçekleştiğini tespit edildiği belirtilen raporda; 44 ölüm Şanlıurfa’da; 35 ölüm Gaziantep’te; 29 ölüm Adana’da; 26 ölüm İstanbul’da; 23 ölüm Konya’da; 20 ölüm Antalya’da; 17 ölüm Mardin’de; 16 ölüm Mersin’de; 15’er ölüm Aydın ve Bursa’da olduğu kaydedildi.
Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla kayıt altına aldıkları 2013 yılından 2021 yılı sonuna kadar olan sürede yıllara, işkollarına, nedenlerine, cinsiyetlerine, yaşlara ve şehirlere göre tasnif edilmiş tabloları paylaşan İSİG, raporun son bölümünde ise “Çalışma Bakanlığı ve SGK’nın çocuk işçi ölümleri verilerindeki tutarsızlıklar” çerçevesinde AK Partilili hükümet dönemindeki çocuk işçi ölüm bilgilerine yer verdi.
Meclis olarak taleplerin de sıralandığı raporda, çocuk işçiliğin getirildiği durumu ve çocuk iş cinayetlerinin bir “çocuk emek sömürüsü” politikası olduğu vurgulandı.
*Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına son verilmelidir" çağrısında bulunan İSİG, *Çocuk emeğiyle ilgili veriler bilimsel, güvenilir ve düzenli bir şekilde yayınlanmalıdır. Kayıt-dışı çocuk işçi çalıştırılan kişi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir. Yasadışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır. Tüm çocuklar ücretsiz ve detaylı sağlık taramasından geçirilmelidir. Çocuk işçilik yasaklanmalıdır" görüşlerine yer verdi.