Projelerinde asit yağmurları, hava ve su kirliliği gibi etkileri ele alan gençler, yenilenebilir enerjiye geçiş çağrısında bulundu. Yatağan Termik Santraline Çevre Tepkisini bilimsel olarak ortaya koydular.
Öğrencilerden Yatağan Termik Santrali'ne Çevre Tepkisi!
Öğrencilerden Yatağan Termik Santrali'ne Çevre Tepkisi! Muğla’nın Yatağan ilçesinde faaliyet gösteren Yatağan Termik Santrali, çevresel etkileri nedeniyle bir kez daha gündemde.
Özel Muğla Modern Bilimler Akademisi Fen Lisesi öğrencileri, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) yürüttüğü "Young Reporters of The Environment" programı kapsamında hazırladıkları proje ile santralin çevreye olan zararlarını bilimsel verilerle ortaya koydu.
Santralin Çevreye Etkileri Bilimsel Olarak İncelendi
Proje kapsamında yapılan çalışmalarda üç önemli bulgular öne çıktı.
Hava kirliliği: Termik santralin atmosfere saldığı gazlar asit yağmurlarına yol açıyor.
Ekosisteme zarar: Santralden çıkan kömür tozları, bitkilerin yapraklarını kaplayarak fotosentezi engelliyor.
Su kirliliği:Santralde salınan ağır metaller, özellikle civa içeriğiyle su kaynaklarını kirletme riski taşıyor.
Öğrenciler, elde ettikleri verileri fotoğraf çekimleri, halk röportajları ve akademik araştırmalar ile destekleyerek, santralin çevresel etkilerini kapsamlı bir şekilde belgeledi.
Öğrencilerden Yatağan Termik Santrali'ne Çevre Tepkisi!
Bilim İnsanlarından Uyarı: Filtreler Daha Sıkı Denetlenmeli
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demirak, santralin doğrudan suya etkisi olmasa da atmosfere salınan gazların büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Demirak’ın açıklamaları:
Santral bacalarındaki filtre sistemleri düzenli denetlenmeli.
Filtrelerin verimli çalışmaması durumunda çevresel zararlar katlanarak artabilir.
Zirai don gülü de vurdu Zirai don gülü de vurdu
Öğrencilerden Yatağan Termik Santrali'ne Çevre Tepkisi!
Gençlerden Yenilenebilir Enerji Çağrısı
Öğrenciler, fosil yakıtlı enerji üretiminin yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi gerektiğini belirtti. Güneş panelleri ve rüzgar türbinleri gibi çevre dostu sistemlerin yaygınlaştırılmasını öneren gençler, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Hedefi doğrultusunda Yeşil Enerji Dönüşümü’nün hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
Öğrencilerden Yatağan Termik Santrali'ne Çevre Tepkisi! Yetkililere Çağrı: Çevresel Tehditler Önlenmeli
Öğrenciler, projelerinin sonunda tüm yetkilileri ve toplumu çevreye duyarlı enerji dönüşümü için harekete geçmeye çağırdı.
Santralin çevresel zararlarını önlemek için atılması gereken adımlar:
Mevcut filtre sistemlerinin sıkı denetlenmesi
Yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması
Yeşil enerjiye geçişin hızlandırılması
Sizce, termik santraller yerine yenilenebilir enerjiye geçiş hızlandırılmalı mı? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz!
Çevre duyarlılığı öğrenciler kadar ulaştığı bir ortaöda iktidarın bu zehir saçan santrale karşı gereken tedbirleri alamaması kamuoyunda sürekli tepki yaratıyor
Umarız iktidar bu küçük öğrencilerimizin büyük tepkise kulak verir ve bu konuda gerekenleri yaparak öğrencilere beklenen cevabı verir