Bu yıl 20. yıllarını dolduran ve yirmi yılda birçok başarılı yerel, ulusal ve uluslararası çalışmaya imza atan, sayısız kalbe ve özel gereksinimli bireylere dokunan Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği ve kurucu başkanı olan Nurel Ergüneş yine 3 ayaklı Uluslararası 'Engelsiz Kamp' Zirvesi ile sessiz sedasız büyük bir başarıya imza attı.
Geçtiğimiz yıl, özel gereksinimli bireylerle çalışmalarımdan dolayı benden haberdar olan Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu bir sivil toplum oluşumunun projelendirdiği ‘Engelsiz Zirve’ adlı bir zirveye konuşmacı olarak davet edilmiştim.
Gazeteci olmam ve haber ajansında görev almam hasebiyle, projesinden haberdar olduğum KKTC’den özel gereksinimli bireylerle çalışan bir tanıdığımı da davet etmek istedim. KKTC Lefkoşa Türk Belediyesi’nin bir projesi olan ‘Özel Anne ve Çocuk Olmak’ çalışması Zirve’ye davet edilmişti. 2017 yılında Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi’nde gerçekleşen bu etkinliğe Nurel Ergüneş’i de davet etmem ile işte bu gerçekleşen büyük başarının tohumları atılmış oldu.
Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği ve Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu sivil toplum kuruluşu olarak bir dizi davet, etkinlik ve çeşitli KKTC’li çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla protokol yapmak için KKTC’ye davetli olarak gitmiş ve güzel bağlantılar kurarak tohumlarımızı karşılıklı sulamıştık.
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ve ekibi, meclis üyeleri ve çalışanları yanında Kıbrıs Türk Ortepedik Özürlüler Derneği yöneticileri ve üyeleri ile çeşitli ziyaretler, toplantılar, tanışmalar ve protokoller gerçekleştirildi.
Bu projenin, planlanarak ve uzun iletişimler sonucu oluşan ikinci ayağı, yaklaşık yarım yıl sonra ‘Engelsiz KKTC Kampı’ için özel gereksinimli bireyler, aileleri, eğitmenler ve Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği ile Kocaeli’nden giden sivil toplum kuruluşları ile başarılı bir şekilde KKTC paydaşları ile gerçekleşti.
Projenin 3. Ayağı olan ‘Kocaeli Engelsiz Kamp’’ı, Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği, Kocaeli Genç Fikirler Derneği, KKTC’den katılan bir sendika ve bir eğitim danışmanlığı şirketi ortaklığında gerçekleştirildi. Projenin kamp ayağında, ilki KKTC’de engelleri aşmak ve farkındalık yaratmak amacıyla Mağosa’da toplanan oluşum; ikincisini de Kocaeli'nde insanlara tek engelin kendileri olduğunu aşılamak için KKTC’den ve İstanbul’dan gelen misafirlerle bir araya geldiler.
25 Nisan 2018 tarihinde başlayan kamp, 28 Nisan 2018'de son buldu. 4 günlük süreç içerisinde 7 farklı eğitim alan misafirler, dernekler, üyeleri ve katılımcılar, bunun dışında 5 kürtürel ve sosyal faaliyet, bir söyleşi, bir çalıştay ve ikincisi gerçekleştirilen ‘Engelsiz Zirve’, alanlarında etkin kişilerle gerçekleştirildi.
Kültürel ve sosyal faaliyetleri de içerisinde barındıran 4 günlük projenin ilk gününde, Gölcük Yazlık Ilıca Tesisleri’nde, misafirlerle, dernek üyeleri keyifli vakit geçirdiler. İkinci gün, Kocaeli'ni görmek, kültürünü tanımak amaçlı bir Kocaeli turu ve usta öğretici Fikriye Kılavuz eşliğinde el sanatları çalışması yapıldı.
Hasan Gemici Spor Salonu’nda Boccia etkinliği ve ardından günün yorgunluğunu atmak adına Luxor Garden Otel’de açık hava sineması ile ikinci gün son buldu. Üçüncü gün ise ekip tiyatro gösterisi izlemek için Gölcük Kazıklı Kervansaray Sahnesi’nde oldular.
4 günlük keyifli ve yoğun etkinliğin 3. günü gerçekleşen çalıştay ise özel gereksinimli bireylerin yaşadığı problemleri konu alarak ve çözüm üretmek amacıyla gerçekleştirildi. Engellerin üstesinden hep beraber gelmek adına farkındalık yaratmak için gerçekleşen 7 farklı eğitim ve konular şu şekilde oldu;
Yaşama Sevinci, Özel Anne ve Baba Olmak, Engelli Bireylerde Özel Yaşam ve Engelli Bireylerin Bilmesi Gereken Yasal Hakları konuları işlenirken,
Yazar Orkun Bozkurt, Yazar İsmail Bozkurt ve Fikret Kılavuz birer söyleşi gerçekleştirdi.
2017 yılında, Uluslararası Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Engelsiz Zirve’’nin de ikincisi, projenin son günü olan 28 Nisan’da yeniden aynı yerde gerçekleşti. Mini etkinlik çalışmaları ve koro gösterisinin de olduğu Engelsiz Zirve’de;
Pendik Belediyesi Anadolu Yakası Engelliler Spor Kulübü, Milli Antrenör Selim Savaş Akarsu, Miili Basketbolcu Rabia Akyürek, Basketbolcular Yakup Adıgüzel, Recep Kartal, Cenk Demirtaş aynı zamanda, Dede Torun Mavi Kapak projesi, Halit Aydoğan ve Melike Sarıtaş, Milli Atlet Kemal Özdemir ve Ağırlıklı Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Ufuk Koçak'ın katılımlarıyla son buldu.
İşte bu gibi etkinliklerle gerçekten güzel işler başarabilen, çeşitli dernek, vakıf ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapan, özel gereksinimli bireylere ve kalplere dokunan, gördüğümce, incitmemek için naif ve alçakgönüllü yapısıyla 20 yıldır varını yoğunu bu hizmet için sarf eden öncü ve önder kişiliklerden Nurel Ergüneş ve çalışma arkadaşlarını tebrik ederim.
Yukarıda anlattıklarım, Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği’nin sadece bir yılda bazı gerçekleştirdiği işler. Onlar 20 yıldır dur durak demeden kaliteli işlere imza attılar. Bu 20 yıllık kaliteden, disiplinden ve Allah Rızası için yapılandan ödün vermeyen Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği, 20 yıllarını muhteşem bir geceyle kutlamak ve 20 yılda neler yaptıklarını sadece bir örnek olması adına ve STK olmanın sadece sözde değil özde, sürdürülebilir olması gerekliliğini sonbahar aylarında kamuoyuna anlatmak istiyorlar.
İşlerinin reklam için olmadığını belirten; T.C.’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün arzuladığı muasır medeniyetler seviyesine çıkmak düsturuyla bir Cumhuriyet Kadını olarak aklı ve vicdanı hür ve T.C. vatandaşı olma gerekliliğinin ve sorumluluğunun bilincinde olduğunu söyleyen Kocaeli Spastik Çocuklar Derneği Başkanı Nurel Ergüneş; ‘’orta yaş üzerinde olmama rağmen yoğun bir fiziksel ve ruhsal mesai harcıyorum, harcıyoruz. Bu işler ruhsal ağırlıkta verir insana, çünkü; özel gereksinimli bireyler ruhsal olarakta zor durumdadırlar. Şikayet etmeden, nasıl? daha kaliteli işler gerçekleştirebilirizin yanında, önce kendimizi sonra çocuklarımızı, ailelerimizi, çevremizi, yöneticilerimizi ve toplumu da bir STK bilinciyle bıkmadan usanmadan anlatarak, farkındalık yaratarak eğitmemiz gerekiyor. İşte bu paydaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz son etkinlikler hep bir adım daha atma sevdasından gerçekleşmiştir. Ben her yerde dile getiriyorum, vesile olan herkese teşekkür ederim, paydaşlarımızla güzel işler yaptık, genç fikir ve dimağlarla olmak enerjimize vizyon katıyor. Onlara da buradan teşekkür ederim. Katkı verenlere, elbette Metin Sabancı Spastik Engelliler Vakfı Kurucularından Veli Caydı (Garip Baba) beye, siz değerli basın mensubu ve vicdanlı kardeşime, bize ve başka STK’lara, özel gereksinimli bireylere haber ve çevresi ile maddi, manevi katkı ile her zaman destek olan size, bu projede KKTC’den gelen ve katkı sunan değerli gönüllere de teşekkürlerimi bir borç bilirim’’ dedi.
Haber: Veysel Kavrayan