Geçtiğimiz günlerde, T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi Geleneksel ve Tamamalayıcı Tıp Merkezi tarafından, Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği kapsamında verilen Uygulamalı Müzik Terapi Eğitimleri'nin 1. ve 2. Dönem Kursiyerleri'nin Sertifika Töreni gerçekleşti.
Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Uygulamalı Müzik Terapi Eğitimi Sertifika Proğramı'nda, girdikleri sınavları başarıyla geçen 1. ve 2. dönem kursiyerlerine, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış sertifikaları takdim edildi.
Türkiye'de, Sağlık Bakanlığı tarafından Müzik Terapi Eğitimleri vermeye yetkili kılınmış üç üniversiteden biri olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi, akrediteli olarak 3. Uygulamalı Müzik Terapi Eğitimi'ni vermeye devam etmektedir.
Proğrama, GETAT Merkezler Eğitim Koordinatörü Dr. Kanat Tayfun, Proğram Eğitim Koordinatörü ve Tıp Alanı Eğitmeni Dr. Ayla Aksoy Güneri, Müzik Alan Eğitmeni ve Müzik Terapisti Cem Güneri, kursiyerler ve aileleri katılım gösterdi.
Açılış konuşmalarını, T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi GETAT Merkezi Uygulamalı Müzik Terapi Eğitimi eğitmenlerinden Müzik Alan Eğitmeni ve Müzik Terapisti Cem Güneri gerçekleştirdi. Güneri konuşmalarında; ''katılan herkese ve ailelere teşekkürlerimizi sunarız. Güzel eğitim dönemleri gerçekleştiriyoruz. İnsanların sağlıklarına yardımcı olabilme düşüncesi bize şevk vermektedir. Hayatlarınızda başarılar dilerim. Sertifikalarınızın hakkını vereceğinizi düşünüyorum'' dedi.
Güneri'nin ardından söz alan Uygulamalı Müzik Terapi Proğramı Eğitim Koordinatörü ve Tıp Alanı Eğitmeni Dr. Ayla Aksoy Güneri; ''bugün gururlu bir gün yaşıyoruz. Ülkemize yaptığımız her katkı bizi sevindirmektedir. Sağlığın önemini bir kez daha bu eğitimle teyit etmiş oluyoruz. Müzik Terapi yeni bir alan gibi gözükmesine rağmen kadim zamanlara bizi götürmektedir. Geleneksel ve Tamamalayıcı Tedavi Yöntemleri'nin uygulanabilir hal almasını çok önemsiyoruz. Hayatlarınızda başarılar dilerim'' dedi.
Sertifika almaya hak kazanan kursiyerler sahneye davet edildi. Tek tek okunan isimlere, proğram hocaları tarafından sertifikaları taktim edildi. Hatıra fotoğrafı çekimlerinden sonra, kursiyerler tarafından hazırlanan mini bir konser gerçekleştirildi. Proğram, karşılıklı kutlamalar ve ikramların ardından son buldu.
T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi GETAT Merkezi Uygulamalı Müzik Terapi Eğitimi ile ilgili Merkez Yöneticileri ve kursiyerleri yönelttiğimiz mikrofona şu kayıtları verdi.
T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi GETAT Merkezler Eğitim Koordinatörü Dr. Kanat Tayfun; sözlerinde mezun kursiyerlere başarı dileklerini belirtti. Bilimle uğraşan insanların bu konulara popülist yaklaşamayacağından; insan sağlığı için çalışmanın ciddi bir iş olduğundan ve bilimden ayrılmadan multidisipliner şekilde yol alınması gerektiğinden ve bu çalışmaları da GETAT Merkezleri gibi akredite merkezler tarafından verilmesinin öneminden bahsetti.
T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi GETAT Merkezler Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yaser Müslümanoğlu ise bize şunları kaydetti; ''bu uygulamalı eğitimlerin öneminin farkındayız. Eğitmenlerimiz bizim için önemli bir faktör. Hepsi birbirinden kıymetli ve alanlarında iyi çalışmalar yapmış hocalarla çalışıyoruz. Sağlık Bilimleri Üniversitesi; tıbbın, İbn-i Sina gibi atalarının doğduğu topraklarda, unutulan geleneksel metodlarla, modern metodların harmanladığı İntegratif Tıp Prensipleri ile çalışan akademik ve klinik alanlarda faaliyet gösteren merkezlerin kurulmasında kamuya öncülük yapmıştır. Mezun olan öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Aralarında iyi çalışmalar yapmış arkadaşlarımız var. Heyecanla bu alanın gelişimini merak ediyorum. Biliyorum ki çok güzel çalışmalar yapacaklar. Kendilerine başarılar dilerim. Bizimle irtibatlarını kesmesinler. İnsan için çalışmak onurlu bir harekettir'' dedi.
Konservatuar Türk Müziği mezunu, piyano çalan ve film müzikleri yapan kursiyer Gökhan Altındirek bize eğitimle ilgili şunları belirtti. Altındirek; ''uzun bir dönem eğitim aldık. Her birimiz farklı kulvarlarda devam edeceğiz. Asıl iş bundan sonra başlıyor. Bazılarımız enstürümanla, bazılarımız frekansla tedavi kısmında devam edecek. Güzel ve keyifli bir dönem oldu bizim için. Hocalarımıza teşekkür ederim'' dedi.
Kursiyerlerden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mezunu, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Alver, Müzik Terapi Kursu ile ilgili bize şunları söyledi; ''Aslında biz çocukluktan beri fasıllarla büyüdük. Babamızın bunda teşfiği çok oldu. Bizim ev fasıl evi gibiydi. Abim de kanun çalmaya sevdalıydı ve bu konuda da bayağı ilerledi. Anlayacağınız biz ailecek müziğe düşkündük. Bende Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Türk Sanat Müziği Bölümü'nden mezun oldum. Müzik Terapi alanında ilerlemek, eğitim almak istedim. Devlet bana bu belgeyi de vermiş. Hocalarımız sayesinde başarılı da olduk. Artık yola çıkmak ve alanda çalışmalar yapmak zamanı benim için. Uludağ Üniversitesi'ne de bahsettim bu konuyu, heyecan duydu çalışma arkadaşlarım. Ülkemizde uygulanabirliliği daha yeni yeni olduğu için pekte bilinmiyen bir alan. Bu bir başlangıç tabi ki. Tohumlar saçıldı. Bizler bu tohumları büyüteceğiz. Benim gibi tıp doktoru olan arkadaşlarıma, akademik anlamada da, bireysel anlamda da faydalı olacağına inananlardanım. Bende bu çorba da tuzum olsun istiyorum. Bir bişey yapmak var, birde yapılanları bir araya getirip bilgi sahibi olmak var. Alanım olan mikroorganizmaların, müzikle durumunu araştırmak isterim; bu çok önemli bir konu. Ancak çalışma yapmadan önce yapılana, dünyada neler oluyora bakmak lazım. Fikir sahibi olmak için bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bu alandaki çalışmaları tarama yapmak istiyorum. Bu yola girdim, artık bu yolda ilerleme kaydetmek istiyorum. Kişiye yönelik müzik ve Müzik Terapi yapmak istiyorum'' dedi.
Kursiyerlerden, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bora Büken eğitimle ilgili bize şunları aktardı; ''Müzik, hayatın her tarafında var. Müzik Terapi Eğitimi'ni özellikle hem kendi alanımda, hem de diğer alanlarla ilgili etkin olacağını düşündüğüm için bu eğitimi almak istedim ve aldım. Müzik ve Müzik Terapi'yle ilgim daha öncedende olduğu için bu kursa gittim. Bakanlığın sunduğu bu olanak bizim için büyük avantaj. Hastanemiz YÖK tarafından GETAT Uygulamaları için öncelikli üniversitelerden biri olarak seçildi. Pilot üniversitelerden bir tanesiyiz. Bunun için hazırlanan binamızın inşaatı da bitmek üzere. Etkin çalışmalar yapacağımızı düşünüyoruz. Biz akademisyenler, bu işin akademik boyutuyla beraber pratik boyutunuda birlikte yürütmek istiyoruz, hayal ediyoruz ve ha asıl anacımız olan halka da hizmet vermeyi istiyoruz. Okulumuzda müzik bölümümüz de mevcut. Müzik Terapi Uzmanı olarak okulumuzda üç kişi var. Biri müzisyen, biri çocuk psikiyatristi ve biride ben. Bu sistemi götürmek için diğer asistan arkadaşlarımızı da heveslendirmeye çalışıyoruz ki, bu eğitimleri alsınlar, üniversitemiz bu alanda işlevsellik kazansın ve bizde bölgede bu alanda etkin bir rol almayı umuyoruz'' dedi.
Haber: Veysel Kavrayan
Eğitim-Gazeteci-Yazar