Çölde 1 günde 1 ton domates yetiştirecekler
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) sakinleri, Abu Dabi çölünde günde 1 ton domates yetiştirme projesi sayesinde çok yakında günlük daha çok ve daha taze ürünler yiyebilecekler.
Çünkü, Dubai'deki Madar Farms, yıl sonuna kadar 7 bin metrekarelik bir yüksek teknoloji ürünü iç mekan tesisi açacağını duyurdu.
Dünyanın taze domates yetiştirmek için sadece LED ışıkları kullanan ilk ticari ölçekli kapalı domates çiftliği olan Madar Çiftlikleri, bu yıl Abu Dabi'de faaliyete geçecek.
Abu Dabi Sürdürülebilirlik Haftası'nda açıklanan BAE merkezli Madar Çiftlikleri, Abu Dabi Khalifa Sanayi Bölgesi'nde şu anda yapım aşamasında olan 5 bin metrekarelik tesisi işletmek için Certhon, Inno-3B ve Signify şirketleri ile ortaklık kurdu.
Çiftlikte her gün sahada 1 tondan fazla domates üretilmesi planlanıyor. Sürdürülebilir tarım yöntemlerine olan bağlılığının bir parçası olarak, domatesler dünyadaki en verimli sistem kullanılarak yetiştirilecek. Madar Çiftlikleri, seralara kıyasla daha az su kullanacak.
Koruyucu yok
www.korfezhaberi.com sitesinin haberine göre, domatesler birkaç saat içinde çiftlikten sofradaki çatala' gittiği için ürünlerde koruyucu kullanılmasına gerek kalmıyor.
Madar Çiftlikleri Genel Müdürü Abdulaziz Al Mulla, “Bu teknik daha verimli olmakla kalmıyor, aynı zamanda çölün ortasında endüstriyel alanlarda da büyüme imkanı buluyoruz. Burası dünyanın en büyük kapalı domates çiftliğini temsil edecek. Kapalı alanda üretim, çevre oksijen, sıcaklık veya biyolojik faktörler olsun tamamen kontrol edilmesi anlamına gelmektedir ” diyor.
Abdulaziz Al Mulla, projenin ayrıca su verimliliğini artırmak ve ülkenin gıda ithalatına bağımlılığını azaltmak gibi BAE hükümetinin hedefleriyle de uyumlu olduğunu söylüyor.
Madar Farms, gelecekte benzer yöntemler kullanılarak başka mahsullerin iç mekanlarda yetiştirileceği daha fazla tesis yapılmasını planlıyor ve Abdülaziz Al Mulla çalışmanın yakında daha fazla ortak ve destek bulacağına inanıyor.
Abdülaziz Al Mulla sözlerine şöyle devam ediyor: “BAE'deki nüfus büyümeye devam ettikçe ve sürdürülebilirliğe daha fazla odaklanıldıkça, yeni çiftlik bu artan talebi karşılamaya yardımcı olacak ve BAE tüketicilerine yerel olarak yetiştirilen en kaliteli taze ürünlerin tadını çıkarmak için daha fazla seçenek sunacaktır.’’
Çiftlik, Abu Dabi'deki Khalifa sanayi bölgesinde inşa edilecek ve burası Abu Dhabi ve Dubai arasında olduğu için günlük hasadı yapılan taze ürünlerin hızla ülkenin en büyük iki nüfus merkezine götürülmesini sağlayacak.
Topraksız tarım
Topraksız tarım denen yöntemle, yetiştirilecek bitkilerin besinleri toprağa değil suya karıştırılarak veriliyor.
Madar Farms Operasyon Müdürü Kyle Wagner “Dünyanın en su tasarruflu domates çiftliğinin inşasını duyurmaktan gurur duyuyoruz. Uzun vadeli, sürdürülebilir bir etki yaptığımızdan emin olabilirsiniz. İçeride, su tüketimini en aza indirmek için çığır açan bir teknoloji kullanacağız. Çiftlikten sofranızdaki çatala 24 saat içinde sürekli taze ürünler teslim edeceğiz’’ diyor.