Çiftçiler, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlendiği tesisleri gezdi

28 Mart 2022 Saat: 12:53
Çiftçiler, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlendiği tesisleri gezdi
Büyükşehir Belediyesince yürütülen Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP) kapsamında düzenlenen gezi programında, üretim yapan ve projeden yararlanmak isteyen çiftçilere bitkilerin işlendiği tesisler tanıtıldı, çalışmalar hakkında bi

Çiftçiler, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlendiği tesisleri gezdi

KOCAELİ NHA Kocaeli Büyükşehir Beledisinin, katma değeri yüksek ürünler yetiştirilerek çiftçilerin gelir düzeyinin artırılması, kent ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla başlattığı, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) kapsamında, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan 120 çiftçiye, üretim tesisleri gezdirildi, yapılan işlemler hakkında bilgi verildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir düzeyini artırmak ve tarımsal kalkınmaya destek sağlamak amacıyla başlattığı, Kocaeli’nin en önemli kırsal kalkınma hamlelerinden biri olan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştirme Projesi (TABİP) ile katma değeri yüksek biberiye, tıbbi nane ve oğul otu yetiştiricilerine destek sağlanıyor. Yetiştirilen bitkiler, Büyükşehrin kurduğu tesislerde işlenerek, ilaç, kozmetik ve takviye gıda sanayiinde kullanılacak.

 

4 milyon aromatik bitki dikildi

Büyükşehir Muhtarlık İşleri Daire başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen TABİP kapsamında, geçen yıl il genelinde 1500 dekar alana yaklaşık 4 milyon aromatik bitki dikildi. Biberiye hasadına geçen yıl ağustos ayında, istihdam edilen kadın çiftçiler tarafından başlandı. Hasadın bereketli geçmesi, çiftçilerin yüzü güldürdü.

 

çiftçiler ürünlerinin işleneceği tesisleri gezdi

TABİP kapsamında, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiren üreticiler ve projeden yararlanmak isteyen çiftçiler, 3 gün boyunca düzenlenen gezi programında, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kartepe Arslanbey Yerleşkesi Aromatik Bitki Ar-Ge ve Üretim Sahası, Ziraat fakültesi, Büyükşehir Belediyesi Distilasyon Merkezi ve Gebze TÜBİTAK MAM Tesislerini ziyaret etti.

 

Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü ve Sekapark A.Ş yetkililerinin eşlik ettiği program çiftçiler ilk olarak, (KOÜ) Kartepe Arslanbey Yerleşkesi Aromatik Bitki Ar-Ge ve Üretim Sahası’nı gezdi. Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Melekber Sülüşoğlu Durul ve Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Çağlar’ın da katıldığı programda, TABİP Koordinatörü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Tomar tarafından çiftçilere çalışmalar hakkında teknik bilgi verildi.

 

Öğrencilere iş ve uygulamalı eğitim katkısı

Kocaeli Üniversitesi Arslanbey Yerleşkesinde atıl durumda olan ve kullanılmayan yaklaşık 200 dekar alan, tarım arazisine dönüştürülerek, Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretim sahası haline getirildi. Proje çerçevesinde Ziraat Fakültesi öğrencileri ekim alanlarında hem uygulamalı staj görecek hem de isteyen öğrenciler ekim ve hasat işlerinde istihdam edilerek, gelir elde imkanına kavuşacak. Ayrıca üretim sahalarının çiftçi eğitim merkezine dönüştürülmesi ve 4 yıllık lisans düzeyinde Tıbbi Aromatik Bitkiler bölümü kurulması hedefleniyor.

 

Müze ve sosyal donatılar kurulacak

Arslanbey yerleşkesinde yetiştirilen tüm ürün çeşitlerini bir arada görmek için bitki müzesi, uygulama ve AR-GE bahçeleri ile yürüyüş parkurlarının bulunacağı alanda, öğrencilerin doğayla iç içe olabilecekleri sosyal donatılar ve üretilen ürünlerin satışının yapılacağı alanlar da olacak. Üretim sahaları genişletilirken, üniversite içinde bulunan atıl durumdaki seralar kullanılabilir hale getirilerek, fide üretimi uygulama alanlarına dönüştürülecek.

 

Türkiye’nin en büyük tesisi

Çiftçiler daha sonra, Başiskele Kullar’da 42 dönümlük arazi üzerine 4  dönümlük kapalı alanda kurulan ve yapımı devam eden demostrasyon tesisini gezdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen ve Türkiye’nin en büyük Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretim ve İşleme Tesisi olacak distilasyon merkezinin yapımında sona yaklaşıldı. Tesiste, aromatik bitkilerden su buharı yöntemi ile uçucu yağlar elde edilmesi, katma değeri yüksek tarım ürünlerinin dikilmesi ve bu ürünlerin ilaç, takviye gıda ve kozmetik sektöründe kullanılması hedefleniyor. SekaPark A.Ş. tarafından işletilecek olan tesiste, tıbbi ve aromatik bitki çeşitlerinin AR-GE ve deneme üretimi çalışmaları yapılacak, aynı zamanda çiftçi eğitim merkezi olarak da faaliyet gösterecek.

 

TÜBİTAK ekstraksiyon tesisi

Çiftçiler son olarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK MAM işbirliği ile Gebze’de kurulan ve Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyan Süper Kritik Akışkan Ekstraksiyon Tesisini ziyaret etti. Ürünler, ekstraksiyon tesisinde işlenerek, ilaç, kozmetik ve takviye gıda sanayiinde kullanılacak. Tamamen yerli teknolojiye Türkiye’de en yüksek üretim kapasiteli tesislerden biri olma özelliğine sahip olan tesiste, yüksek teknoloji süper kritik karbondioksit ekstraksiyonu ile hassas saflıkta ürün elde edilecek. Tesis, yüksek teknoloji ürünleriyle dışa bağımlılığı azaltacak. Gebze Teknik Üniversitesiyle de süreçle ilgili işbirliği devam ediyor. SekaPark A.Ş Genel Müdürü Bayram Karakuş da üretim yapan çiftçilerle bir araya gelerek, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Programa, Büyükşehir Koordinatörü Abdullah Köktürk de katıldı.

 

“Alın teri çiftçimizden, destek büyükşehirden”

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, tıbbi ve aromatik bitki üreticileri ve projeden yararlanmak isteyen çiftçilerle yemekli toplantıda bir araya geldi. Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Numan Balaban, şube müdürleri ve birim sorumlularının da katıldığı programda konuşan Aydınlık, projenin ilk olarak yaklaşık 100 çiftçinin katılımıyla 1000 dekar araziye biberiye fidesi dikerek başladıklarını söyledi. Bu sene ikinci hasat mevsimini bitireceklerini belirten Aydınlık, “Tahir Büyükakın Başkanımızın ortaya koyduğu vizyonla kırsaldaki köylümüzün gelir düzeyini artırmak için alternatif ürünler yetiştirilmesi için “alın teri çiftçimizden, destek Büyükşehirden” diyerek, projemizi hayata geçirdik. Aramıza katılan yeni çiftçilerimiz var. Bugün tesisleşme ve mekanizasyon anlamında somut sonuçlar elde ettik. Artık çiftçilerimizin ürünlerini almaya başlayacağımız bir mevsime giriyoruz.” diye konuştu.

 

“Ürünlerimizin türkiye’de eşi benzeri yok”

Aromatik bitkilerin bir önceki seneye göre veriminin daha da artırdığını vurgulayan Aydınlık, şunları kaydetti: “TÜBİTAK MAM ile birlikte geçen sene devreye aldığımız süper kritik yöntemle hasadı yapılan aromatik bitkileri işlemeye başladık. Buradan yağ elde edildi.  Total ekstrakt ve antioksidan içerikler elde edildi. SekaPark A.Ş, buradan elde edilen yağları kozmetik ve takviye gıda sektörü ile ve bir sonraki aşama olan bitkisel ürünlerle elde edilmiş ilaçların kullanımında değerlendirecek. İlk satışını 1,5 ay önce yaptık. Katma değerini daha da artıracak pazardaki yerimizi alacağız. Ürünlerimizin şu anda Türkiye’de eşi benzeri yok. Kontrolünü TÜBİTAK yaptı ve çok kaliteli olduğunu tespit etti.”

 

Çiftçiler destekten memnun

Kandıra’da 13 dönümlük tarlasında biberiye yetiştiriciliği yapan Esat Turhan, Büyükşehirin teşvikiyle bu işe başladığını belirterek, “Biberiyelerimiz yetişme aşamasında. Yakında hasadını yapacağız. Ürünlerinizin işleneceği tesisleri gezdik. Çalışmalarla ilgili bilgi aldık. Çok memnun olduk. İnşallah başarılı bir proje olacak, kentimize ve ülkemize ekonomik bir katkı sağlayacağız. Özellikle bizlere ekonomik açıdan faydalı olacak. İleride daha fazla alanda ekim dikim yapmayı düşünüyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımıza desteğinden dolayı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

 

Fahrettin Alkız ise Büyükşehir Belediyemizin verdiği biberiye fidelerini diktiğini ve bakımını yaptığını, bir kısmını bu sene hasadını gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Ben şu an çok memnunum. 15 dönümlük bir hasat yaptık. Üç ton ürün elde ettik. Toplam 36 dönüm araziye diktim. Vakti gelince diğerlerinin hasadını da yapacağım.. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin verdiği destekten dolayı memnunuz. Yetiştirdiğimiz ürünlerin kurutulacağı ve işleneceği tesisleri gezdik. Özellikle alım garantili olduğu için memnunuz. Zamanla mahsulün daha da artacağını inanıyorum. Tahir başkanımıza çok selam söylüyorum. Allah razı olsun, onun sayesinde durumumuz iyi.” değerlendirmesinde bulundu.

 

14 yaşında en genç çiftçi

Derince’nin kırsal bölgesi Tahtalı Mahallesi’nde babasıyla çiftçilik yapan, traktör, biçerdöver ve çeşitli tarım ekipmanları kullanabilen, en genç üreticilerden 14 yaşındaki Efe Erim, babasıyla dedesinden kalan arazileri işlediklerini dile getirerek, şöyle konuştu: “Tarım işine 7 yaşında başladım ve yedi yıldır sürdürüyorum. Sekizinci sınıfa gidiyorum. Bu sene, Büyükşehir Belediyesinin teşvikiyle biberiye ile tanıştık. Dikim için güzel bir toprak hazırlığı yaptık. Biberilerimizi diktik. İnşallah önümüzdeki günlerde daha da geliştireceğiz. İnşallah daha fazla fide dikmek için çalışacağız. Daha fazla destek verilmesini istiyorum.”

 

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız