Kıbrıs Barış Harekatı'nın ve KKTC'nin bağımsızlığının 48. yıl dönümü Türkiye’de ve KKTC’de bugün çeşitli etkinliklerle anılacak.ANKARA (İGFA) - Kıbrıs Barış Harekatı'nın ve KKTC'nin bağımsızlığının 48. yıl dönüm...
Kıbrıs Barış Harekatı'nın ve KKTC'nin bağımsızlığının 48. yıl dönümü Türkiye’de ve KKTC’de bugün çeşitli etkinliklerle anılacak.
ANKARA (İGFA) - Kıbrıs Barış Harekatı'nın ve KKTC'nin bağımsızlığının 48. yıl dönümü Türkiye’de ve KKTC’de çeşitli etkinliklerle anılacak.
Kıbrıs Harekâtı (TSK kod adı: "Atilla Harekâtı", Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde "'Kıbrıs Barış Harekâtı'", Yunanca: "Kıbrıs Türk İstilası"), 20 Temmuz 1974'te Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât. Harekâtın ilk ayağı Yunanistan hükûmetinin desteğiyle gerçekleştirilen 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından düzenlendi. 14 Ağustos günü başlatılan ikinci harekâtla Kuzey Lefkoşa da dahil olmak üzere adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum adanın kuzeyinden, 42 bin ila 65 bin Türk adanın güneyinden göçmen oldu.
Türkiye Cumhuriyeti harekâtın Zürih ve Londra Antlaşması'nın 4. maddesine istinaden gerçekleştirildiğini savunmaktadır. Fakat Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi bu harekâtı işgal olarak değerlendirmektedir.
20 Temmuz 1974 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 353 sayılı kararında "Uluslararası güvenlik ve barış için ciddi tehlikeye yol açan ve bölge üzerinde olağanüstü infiale müsait bir ortam yarattığından Birleşmiş Milletler ciddi bir endişe duymaktadır. Tüm devletlerin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekir. Yabancı askeri müdahaleye derhal son verilmelidir." diyerek harekata karşı olduğunu belirtti ve ateşkese çağırdı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 11 Mayıs 1984 tarihindeki 550 sayılı kararında ise durumu "işgal" olarak niteledi.