Ev sahipleri kiracıları zorla çıkaramayacak, tahliye davaları reddedilecek.ANKARA (İGFA) - Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasal düzenleme yürürlüğe girdi. Avukatlık Kanunu ile Türk Borçları Kanunu'nda Değişiklik Yap...
Ev sahipleri kiracıları zorla çıkaramayacak, tahliye davaları reddedilecek.
ANKARA (İGFA) - Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasal düzenleme yürürlüğe girdi.
Avukatlık Kanunu ile Türk Borçları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.
Türk Borçlar Kanunu'na eklenen geçici maddede; "Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344 üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır" ifadeleri eklendi.
Böylelikle kiralarda yüzde 25 sınırı 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında geçerli olacak.
Ev sahipleri kiracıları zorla çıkaramayacak, tahliye davaları reddedilecek. Düzenleme ile kiracılar 1 yıl rahat nefes alacak.
TÜFE TAKİP EDİLMEYECEK
Yeni uygulama ile vatandaşlar TÜFE ortalamasını takip etmeyecek, 12 ay süresince zam oranı sabit olacak. Böylelikle 2 bin lira olan kira 2 bin 500 liraya, 3 bin lira olan kira 3 bin 750 liraya yükselecek.
YÜZDE 25 UYGULAMASI GEÇERLİ SAYILACAK
Yasal düzenleme geriye doğru uygulanamayacağı için daha önce yenilenen sözleşmeleri kapsamayacak. Ev sahibi bu oranın altında zam yapabilecek ancak fazlasını talep edemeyecek.