İletişim Başkanı Fahrettin Altun, panel serisiyle, BM'nin, selefi Milletler Cemiyeti'nin akıbetini yaşamaması için uluslararası sistemin yeniden harekete geçirilmesini ve yeni bir BM ve Güvenlik Konseyi dizayn edilmesi yönünde farkındalık o...
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, panel serisiyle, BM'nin, selefi Milletler Cemiyeti'nin akıbetini yaşamaması için uluslararası sistemin yeniden harekete geçirilmesini ve yeni bir BM ve Güvenlik Konseyi dizayn edilmesi yönünde farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.
ANKARA (İGFA) - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 12 ülkede, "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Reformu: Uluslararası Düzenin Yeniden İnşasına Yönelik Bir Yaklaşım" konulu panel serisi düzenleyecek.
İlk ayağı İtalya ve Arjantin'de Nisan ile Haziran aylarında düzenlenen panel serisinin ikinci ayağı, 16 Ağustos'ta Fransa'nın başkenti Paris'te yapılacak panelle başlayacak.
Paneller sırasıyla 18 Ağustos'ta Londra'da, 22 Ağustos'ta Oslo'da, 24 Ağustos'ta Stockholm'de ve 26 Ağustos'ta Amsterdam'da devam edecek.
Bu panelleri, Güney Afrika, Almanya, Güney Kore, Japonya, İspanya ve Rusya'da gerçekleştirilecek paneller takip edecek. Son etkinlik ise Eylül ayında düzenlenecek BM Genel Kurulu çerçevesinde New York'ta yapılacak.
Alanında uzman yerli ve yabancı katılımcılarla gerçekleştirilecek panel serisiyle, BM reformuna yönelik Türkiye politikasının küresel ölçekte uluslararası kamuoyu ile buluşturulması hedefleniyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya 5'ten Büyüktür" söylemi ve "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" eseriyle somutlaştırdığı BM reformuna yönelik Türkiye politikasının uluslararası toplumda ciddi bir karşılığı olduğunu belirtti.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin BM sisteminin işlevsizliğini ve sadece sembolik değere sahip olduğunu gözler önüne serdiğine işaret eden İletişim Başkanı Altun, "Panel serisiyle, BM'nin, selefi Milletler Cemiyeti'nin akıbetini yaşamaması için uluslararası sistemin yeniden harekete geçirilmesini ve yeni bir BM ve Güvenlik Konseyi dizayn edilmesi yönünde farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.
BM'nin meşruiyet, işlevsellik, etkinlik, kapsayıcılık, temsil ve yönetişim sorunlarına dikkat çekileceğini aktaran İletişim Başkanı Altun, özellikle BM Güvenlik Konseyi'nde kapsamlı bir reform ihtiyacının bulunduğuna vurgu yapılacağını bildirdi.
İletişim Başkanlığının BM reformu konusunda yoğun bir kamu diplomasi atağı içinde olduğunu dile getiren İletişim Başkanı Altun, panel serisinin uluslararası alanda ses getireceğine inandığını kaydetti.