Kaz Dağları’nda altın madeni projesine karşı nöbet tutan doğa savunucularına para ceza kesilmesine tepki gösteren EGEÇEP, cezanın derhal geri alınmasını istedi.
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Kanada şirketi Alamos Gold’un Kaz Dağları’nda altın madeni kurmasına engel olmak amacıyla 10 aya yakın süredir Kirazlı/Balaban mevkiinde nöbet turan doğa savunucularına ‘Çevre düzenini bozmak’tan 57 bin 240 lira para ceza kesilmesine yazılı açıklama ile tepki gösterdi.
“Doğa savunucuları ceza değil, ödülü hak ediyorlar” denilen açıklamada, Nisan ayında direnişçilere koronavirüs (Kovid-19) salgını bahanesiyle çadırlarını söküp, Kazdağılarından ayrılmalarının tebliğ edildiği hatırlatıldı.
Doğa savunucularının her türlü korunma önlemlerini aldıkları, ziyaretçi kabul etmediklerinin jandarma tarafından da saptandığı ifade edilen açıklamada, “Bu kez de para cezası vererek onları yıldırmaya çalışıyorlar. Bir kez daha belirtiyoruz ki Kaz Dağları direnişçileri yalnız değildir. Salgının bahane edilerek onlara ceza verilmesini şiddetle kınıyor, bu cezanın derhal geri alınmasını istiyoruz” denildi.
Çanakkale Valiliği’ni, nöbet eylemcilerine yönelik aldığı Orman Bölge Müdürlüğü’nün izni olmadan ormanlık alanlara girilmesi, konaklanması, gecelenmesi, drone uçuşu, gösteri, toplantı, program yapılması yasağını kaldırmaya davet eden EGEÇEP, Kaz Dağları’ndaki doğa savunucularına destek vermek için Çanakkale’ye gitmek üzere valiliğe seyahat izni başvurusunda bulunacaklarını da duyurdu.
NE OLMUŞTU?
— Bölgede 2000’li yılların başında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Enerji Bakanlığı bölgede maden yataklarını araştırarak haritalandırma çalışması yapmıştı.
— 2002’den sonra Maden Yasası’nda değişiklikler yapıldı ve firmalara maden araması için ruhsatlar verilmişti. 2010’lu yıllara gelindiğinde arama ruhsatları işletme ruhsatına dönüşmeye başlamıştı.
— 2017’den itibaren de işletmeler kurulmaya başlanmıştı.
— Bu kapsamda faaliyete başlayan Kanadalı Alamos Gold firması ve taşeron firması Doğu Biga Madencilik 2017 yılından bu yana Kirazlı’daki maden bölgesinde ağaç kesmişti.
— 2019’daki ÇED raporunda 45 bin ağaç kesilmesi planlanırken şirket şu ana kadar 195 bin ağaç kestiği duyurulmuştu.
— Kesilen ağaç sayısını uydu görüntüleri üzerinden 195 bin olarak tespit eden TEMA Vakfı da, bu sayının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği tarafından doğrulanması için başvuru yapmıştı.
— 26 Temmuz 2019’da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde madene yakın bir alanda “Su ve Vicdan Nöbeti” başlatılmıştı.