DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, beraberindeki Genel Merkez heyeti ile birlikte Gerede Çayı’nda incelemelerde bulundu.
DEVA Partili Milletvekili Rızvanoğlu: Endüstriyel Atıklar Nedeniyle Gerede Zehir Taşıyan Bir Ölüm Hattına Dönüşmüş Durumda
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, beraberindeki Genel Merkez heyeti ile birlikte Gerede Çayı’nda incelemelerde bulundu. Heyet daha sonra Gerede Çayı Temiz Aksın Platformu ile birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi. Gerede Çayı’nın kenarında gerçekleşen basın açıklamasında, DEVA Partisi Halkla İlişkiler Başkan Yardımcıları Yekta Cem Sunman, Orhan Bozkurt ve Kıvanç Çetinkaya ile Bolu İl Başkanı Nadir Gürkan Yetkin de yer aldı.
Rızvanoğlu’nun basın toplantısında yaptığı açıklamanın satır başları şu şekilde:
“Su Yerine Zehirli Atıklar Var”
Rızvanoğlu, “Bugün endüstriyel atıklar nedeniyle bir yaşam kaynağı olmaktan çıkan Gerede Çayı’nın kirliliğini yerinde incelemek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Hepiniz hoş geldiniz. Gerede, burada bulunan Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgelerindeki tesislerin atıkları nedeniyle adeta zehir taşıyan bir ölüm hattına dönüşmüş durumda. Burada su yerine, zehirli atık var. Tesislerden çıkan endüstriyel atıklar, yıllardır arıtılmadan doğrudan çaya bırakılıyor. Mücadeleler sonucu yapılan atık sistemi de olması gereken deşarj sistemine sahip olmadığı için, zehirli atıklara çare olmuyor.” dedi.
“Sadece Su Değil Bütün Bir Yaşam Zehirleniyor”
Kirliliğin boyutlarına değinen Rızvanoğlu “Biz DEVA Partisi olarak tabii ki yatırıma ve üretime karşı değiliz. Elbette destekliyoruz. Ancak çevreye zarar vermeden, insan sağlığı tehlikeye atılmadan, doğru teknoloji kullanıldığında destekliyoruz. Burada yıllarca Çevre Kanunu yok sayılarak hareket edilmiş. Biz bu sorumsuzluğa karşıyız! Normalde içilebilir su kalitesinde olan bu çay, bugün zehirli toksik kimyasallarla dolmuş durumda. Üstelik çayın geçtiği 100’den fazla köyde, yalnızca su değil, toprak, hava, hayvanlar ve insan hayatı da zehirleniyor. Eskiden kilo kilo balık tutulan yerde artık, kurbağa bile yaşamıyor.Artık bu çayın çevresindeki topraklarda tarım yapılamıyor, hayvanlar sudan içemiyor, içtiğinde ise ölüyor.” ifadelerini kullandı.
“Karadeniz De Kirleniyor”
Rızvanoğlu kirliliğin Karadeniz’e kadar uzandığını ifade ederek, “Vatandaşlarımız kanser, solunum hastalıkları ve başka birçok sağlık sorunu ile mücadele ediyor. Çayın kenarındaki köyler birer birer yok oluşa terk ediliyor. Gerede Çayı, geçtiği her köyde aynı trajik manzarayı yaratıyor: Tarım arazileri kirleniyor, toprak artık ürün vermiyor. Bu çaydan sulanan tarlalarda ürün yetişmiyor, sulama yapılan bitkiler bile kuruyor. Bu durum bir tarım sorunu değil; bu insanların yaşam haklarının gasp edilmesidir. Bu çay, bir zamanlar geçim kaynağıyken, bugün ölüm saçıyor. İnsanların tarlasını, hayvanlarını ve sağlığını ellerinden alan bu kirlilik, sadece çevreyi değil, yaşamı hedef alıyor. Ayrıca bu çay, 288 kilometre boyunca ekolojik bir yıkım yaratarak Karadeniz’e dökülüyor ve Karadeniz’i de kirletiyor.” dedi.
“Anayasa’nın Sağlıklı Çevrede Yaşama Hakkını Sağlayın!”
Rızvanoğlu Çevre,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanına seslendi, “İnsanların yaşam alanlarını yok eden, hayvanları öldüren, tarımı bitiren bu sistem, denetlenmediği ve kontrol edilmediği için bu hale geldi. Bugün bu düzenin devam etmesine izin verenler, yarın bu köylerin tamamen yok olmasına da izin vermiş olacaklar. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da bütçe görüşmelerindeydim. Buraya oradan geldim. Sayın Çevre Bakanı, İzmir Körfezi’nden kirli su getirmişti. Sayın Bakan! Peki buradaki kirlilik ne olacak? Zehir akan Gerede’yi görmüyor musunuz? Gelin, bu bölgede yaşayan vatandaşlarımıza sağlıklı çevrede yaşama hakkını sağlayın! Bu vatandaşın Anayasal hakkıdır. Siz de bu konudaki Anayasal sorumluluğunuzu yerine getirin. Buranın sesini duyun.”sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.
Videolara ilişkin link: https://we.tl/t-pugVTordLZ