CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, İstanbul'daki son depremde yaşanan iletişim kesintilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı
CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, İstanbul'daki son depremde yaşanan iletişim kesintilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, GSM operatörlerinin hizmet kesintisi süresi, acil durum altyapısı, afetlere hazırlık yatırımları ve olası yaptırımlar hakkında bilgi talep etti. Özdemir, afet anlarında iletişimin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, altyapı yetersizliklerine dikkat çekti.
CHP İstanbul Milletvekili Nimet ÖZDEMİR İstanbul Depreminde Yaşanan İletişim Krizi Meclis Gündeminde Taşıdığı Soru Önergesi
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir URALOĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
İstanbul'da meydana gelen son deprem, ülkemizin afet yönetimi ve özellikle iletişim altyapısı konusundaki yetersizliklerini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Depremin hemen ardından binlerce vatandaş ailelerine ve yakınlarına ulaşamamış, acil yardım çağrıları kesintiye uğramış, bilgi akışı ciddi biçimde aksatılmıştır. Bu durum, özellikle büyük şehirlerde olası bir yıkıcı deprem senaryosunda iletişim altyapımızın çökme riskini de ortaya koymaktadır. Oysa ki afet anlarında haberleşme, arama-kurtarma faaliyetlerinden kamu düzeninin sağlanmasına kadar her alanda hayati önem taşımaktadır.
Buna rağmen, Türkiye’nin en büyük iki GSM operatörü Türkiye Varlık Fonu'na devredilmiş olmasına rağmen, bu operatörlerin afetlere hazırlıklı olmadığı anlaşılmaktadır. Fonun başkanlığını da Cumhurbaşkanı yürütmektedir. Tüm bu yapısal çerçeveye rağmen, deprem anında neden etkili bir iletişim sağlanamadığı kamuoyunun haklı olarak sorguladığı bir konudur.
Bu çerçevede:
1.) İstanbul'daki son deprem sonrası, GSM operatörleri ne kadar süreyle hizmet kesintisine uğramıştır? Bu kesintinin nedeni nedir?
2.) Deprem gibi olağanüstü durumlar için GSM operatörlerine tahsis edilmiş yedek bant genişliği veya acil durum iletişim altyapısı mevcut mudur? Mevcutsa neden aktif hale getirilmemiştir? Mevcut değilse neden böyle bir tedbir alınmamıştır?
3.) Türkiye Varlık Fonu’na devredilen GSM operatörlerinin son beş yılda afetlere hazırlık ve iletişim altyapısını güçlendirme adına gerçekleştirdiği yatırımlar nelerdir?
4.) Afet anlarında yaşanabilecek iletişim kesintilerine karşı Bakanlık tarafından yürütülen veya planlanan çalışmalar nelerdir?
5.) Bakanlık, Türkiye'nin deprem kuşağında bulunan büyükşehirlerinde neden bir altyapı seferberliği yürütmemektedir?
6.) Deprem sonrası iletişim kesintileri nedeniyle GSM operatörlerine herhangi bir idari yaptırım, para cezası ya da uyarı uygulanmış mıdır? Uygulandıysa detayları nelerdir?
7.) Baz istasyonları altyapı yatırımlarının operatörlerce ayrı ayrı yapılması yerine, müşterek yatırımlarla altyapı kurulmasının önündeki engel nedir? Bu yönde herhangi bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?