Siyaset

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL ANTEP MİTİNGİNDE İKTİDARI TOPA TUTTU

CHP Lideri Özgür Özel Miting Öncesi Alım Fiyatına Tepki Gösteren Gaziantepli Fıstık Üreticileriyle Bir Araya Geldi ve Sonra Fıstık Mitingine Katıldı

25 Ağustos 2024 Saat: 00:59
CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL ANTEP MİTİNGİNDE İKTİDARI TOPA TUTTU
CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL ANTEP MİTİNGİNDE İKTİDARI TOPA TUTTU

“TAYYİP ERDOĞAN’A SÖYLÜYORUM FİYAT VERİRSEN GEÇİM OLUR, VERMEZSEN SEÇİM OLUR”

“Sen Gideceksin, Biz Geleceğiz”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Gaziantep’te Fıstık Mitingi öncesinde önünü kesen ve alım fiyatını protesto için çuvallarla fıstığı yere döken üreticilerin sorunlarını dinledi. Fıstık üreticilerine seslenen Özel, “‘Ben size sahip çıkacağım, sesinizi duyuracağım’ demiyorum. Siz benim sesimi duyun, sizi biz kurtaracağız, Cumhuriyet Halk Partisi kurtaracak. Söylüyorum bak Tayyip Erdoğan’a, bu fıstık için bir tedbir alırsan alırsın. Fiyat verirsen verirsin. Fiyat verirsen geçim olur, fiyat vermezsen seçim olur. Sen gideceksin, biz geleceğiz” dedi.

Fıstık Mitingi için Gaziantep’e gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önü üreticiler tarafından kesildi. Çuvallarca fıstığı yere döken üreticiler alım fiyatına tepki gösterdi. Özel’e sorunlarını anlatan bir fıstık üreticisi, “Şimdi üç-beş tane Antep’in içerisindeki tüccar ağızlarını birlemişler. Fiyatı indiriyorlar, kaldırıyorlar. Devlet de buna seyirci kalıyor. Şahinbey Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi şu anda fıstık alıyor ama almış olduğu fıstık, 250 lirayla 310 lira arasında 490 gram içi verirse alıyor. Yoksa şimdi orada fıstığı alıyor, analizler yapıyor, saat 4.30’a kadar bekliyorsun. 4.30’dan sonra diyor ki, ‘Almış olduğum fıstığın gidin Körkün’den paranızı alın’ diyor. Vatandaş orada da rezil” ifadelerini kullandı. Özel, “Şimdi bir şey söyleyeyim. Bugüne kadar ‘Ne yapmak lazım?’ sorusunun cevabını, ben soruyordum, siz söylüyordunuz. ‘Hükümetin sahip çıkması lazım’ falan. Ben sana ne yapmak lazım anlatacağım müsaadenle. Şimdi geçmişte burada Güneydoğu Birliği vardı, doğru mu? Bu birlik taban fiyat açıklıyordu, o fiyatın altına zaten kimse satmazdı. Tüccar da ne yapıyordu? O fiyatın üzerinde almaya çalışıyordu. Yani bu fiyat sizi koruyordu. Bu birlik sizin birliğinizdi. Türkiye’nin neresine bakarsan, TARİŞ’inden tut FİSKOBİRLİK’e kadar Güneydoğu Birliğine kadar bu birlikler Cumhuriyet Halk Partisi’nin zamanında ‘kooperatifleşme’ dediği, ‘çiftçiler birlikte davransın’ dediği dönemlerde kök salan, hep çiftçiye yarayan birlikler. AK Parti geldi, sizin Güneydoğu Birliğini 2006 yılında belini kırdı, 2022’de defin törenini yaptı, gömdü, kapattı tamamen. Şimdi bana diyorlar ki, ‘Bunda taban fiyat açıklansın.’ Kim alacak? Alacak kurum yok. Neden? Birlik kalmadı. Ben size söyleyeyim, bundan sonra yapılacak iş AK Parti’yi göndermek, size sahip çıkacak bir iktidar getirmektir. Biz yapacağız, biz. Bunlar yapmıyor. Bugüne kadar, ‘Söyleyelim de sesini duysunlar.’ Duymuyorlar, duysalar da yapmıyorlar. Neden? O beş tane tüccarın kölesi olmuş bunlar. Biz sizin köleniziz kardeşim. Biz geleceğiz, size sahip çıkacağız, birliklerinizi açacağız, kooperatifler kuracağız, taban fiyat vereceğiz. Bak, Toprak Mahsulleri Ofisi diye bir şey var. Hububat alıyor, buğday alıyor, sıkıştı mı bizim Ege’de üzüm alıyor. Niye bunu almıyor? Gelsin, bu da toprağın mahsulü değil mi? Gelsin, alsın, buna fiyat versin. Fındık alıyor FİSKOBİRLİK’ten sonra bu sene. Sizi tamamen sahipsiz bırakmışlar. Ama ben size şunu söyleyeceğim. ‘Ben size sahip çıkacağım, sesinizi duyuracağım’ demiyorum. Siz benim sesimi duyun, sizi biz kurtaracağız, Cumhuriyet Halk Partisi kurtaracak. Söylüyorum bak Tayyip Erdoğan’a, bu fıstık için bir tedbir alırsan alırsın. Fiyat verirsen verirsin. Fiyat verirsen geçim olur, fiyat vermezsen seçim olur. Sen gideceksin, biz geleceğiz” ifadesini kullandı

 

“Biz Sizin İşleri Çözeriz, Başka Çaresi Yok”

Çiftçiler arasındaki bir süt üreticisi, “Sayın Genel Başkanım, 50 kiloluk yem 270 liraydı, süt 13 liraydı. Şimdi 550 lira yem, süt 9 lira. Geriye gitti, ileriye gitmedi. İşletmemi kapattım, bitirdim işi” sözleri üzerine Özel, “Bu sefer ne oluyor? Süt verecek hayvanlar kesime gidiyor. Bire bir buçuk değilse parite, hayvan gider kesime değil mi? Hiç olmazsa bir bire kadar bile bekliyorsun maliyeti diye. 1.1’in altına düştüğünde kesime gidiyor. Bu sefer ne yapıyorlar? Süt yok. Ne yapıyorlar? Süt yok, süt tozu ithal ediyorlar. Bu sefer hayvan kalmıyor, et ithal ediyorlar, kısır döngü oluyor. Ümit ediyorum bundan sonra sesinizi duymuyorlar, biz duyuyoruz. Bundan sonra Cumhuriyet Halk Partisi’ni getirirseniz biz sizin işleri çözeriz başka çaresi yok” diye konuştu.

“Yurtdışına Satacağımız Ürünü İthal Etmişler”

Oğuzeli ilçesinde kurutulmuş dolmalık ürettiğini kaydeden bir üretici, “Sayın Genel Başkanım, Oğuzeli’nde tüm Türkiye’ye, tüm dünyaya biz ihraç ediyoruz. Fakat geçen yıl 150 liraydı, yüzde 50 yüzde 100 maliyet artışı var ilaçta, işçi ücretinde. Fakat bunlarda yüzde 50 geriye gidiş var. 150 lira iken bu yıl 100 lira, 110 lira. Piyasada paranın yokluğundan geriye gidiyor. İşçi parasını bulamıyoruz, çok yüksek. Oğuzeli ilçemizde 1 milyar TL’ye yakın para getiriyor. İşçisi, satışı, şunu bunu… Fakat üretici olarak perişan durumdayız. Piyasada paranın yokluğu en büyük sorun” ifadelerini kullandı. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ise “İki gün önce de burada, İslahiye’de, biberi merkezi olan İslahiye’ye yurtdışından TIR’larla biber ithalatı yapıldığını gördük, hasat döneminde” dedi. Özel, “Bunu, yurtdışına satacağımız ürünü Türkiye’ye ithal etmişler. O da ne yapıyor? Piyasayı bozuyor, bu kardeşimizin işini bozuyor” yanıtını verdi. Hayvan besiciliğindeki soruna dikkat çeken bir vatandaşın, “Bir yaşındaki hayvan şu anda almaya kalksan 85 lira. Adam iki sene emek veriyor, kesiyor. 100 liraya kesiyor. Nasıl oluyor böyle?” sorusu üzerine, “Sütlük inek kesime gittiği için, kesildikten sonra hayvan popülasyonu azaldığı için dışarıdan ithalata izin veriyorlar böyle oluyor maalesef” değerlendirmesini yaptı.

 

“Sağduyu ile Olmuyor, Sol Duyuyla Çözeceğiz”

Bir üretici, “Ben fıstığın üretimi ile ilgili size iki dakikalık bir sunum yapmak istiyorum. Sizler çocuklarınızın nasıl iyi avukat olması için, nasıl iyi mühendis olması için, nasıl iyi doktor olması için emek harcıyorsunuz. 20 yıl ona emek verip onu yetiştirmeye çalışıyorsanız biz de bu Antep fıstığına en az 15 yıl çocuğa bakar gibi bakıyoruz. Bir ürün almadan, başka yerlerdeki kazançlarımızı çoluğumuza çocuğumuza harcayacağımız parayı getiriyoruz, ona harcıyoruz. 20 yıl sonra ürün almaya başlıyoruz. 20 yılda yetişen bir mahsulün değeri dört ayda yetişen bir kabak çekirdeği kadar da mı yoktur? Bir kabak çekirdeği Antep fıstığından daha pahalı. Girdilerimiz üç katına, dört katına çıktığı halde Antep fıstığı geçen seneki fiyata satılmıyor bile. Bunu tüccarlar, fıstık ticareti yapan vatandaşlar diyorlar ki ‘Fıstık üretimi çok olduğundan dolayı fiyat düşüyor.’ İhracatçı olan sanayici arkadaşlarımıza, sanayide ihracat yapan arkadaşlarımıza, fazla ihracat yapanlara plaket veriliyor. ‘Biz fıstık rekoltesi yüksek oldu’ diyerekten cezalandırılıyor muyuz? Bize ceza mı kesiliyor? Halbuki biz bu ülkeye katma değeri yüksek bir fıstık ürünü üretiyoruz. Gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Dişimizi tırnağımıza takıyoruz. Gecemiz gündüzümüz yok. 20 yıl emek veriyoruz sonunda da karşılığı bu mu olacak? Bizler fıstık ticareti yapan arkadaşlarımızdan sağduyu bekliyoruz. Şimdiye kadar bu çiftçilerin sayesinde zenginleştiler, mal mülk sahibi oldular, katlarda yatlarda geziyorlar, çoluklarını çocuklarını rahat içinde yaşatıyorlar. Bizleri de düşünsünler, bu sene az para kazansınlar azıcık, çiftçiye yardımcı olsunlar. Sizden de istirham ediyorum, bize sahip çıkınız” diye konuştu. Özel ise, “Bunlardan sağduyu bekleme. Bunlarda sağduyu yok. Zaten sağduyuyla da bu iş olmadı. Bizden bir sol duyu bekle, sosyal demokratlar sahip çıkacak sana. Sağduyu ile olmuyor, sol duyuyla çözeceğiz. Söz veriyorum” dedi.

“Söz Veriyoruz Sahip Çıkacağız”

Özel’i traktör römorkunda karşılayan fıstık üreticisi kadın, “Ben bir çiftçiyim ben bir anayım. Benim babam beni bu yeşil altınla büyüttü. Biz de çocuklarımıza Gaziantep ve çevresi bütün köylerimiz olarak bununla çocuklarımıza eğitiyoruz. Efendim biz, bize sahip çıkmanızı istiyoruz. Sahip çıkılmıyor. Geçen yıl bu yeşil altın 500 liraydı, bu sene 250 lira” ifadelerini kullandı. Üreticinin elindeki fıstık dalını alan Özel, “Şimdi söz veriyoruz, sahip çıkacağız hiç merak etmeyin. Ben mitinge gideceğim senin sesini duyurmaya. Bunu da bana ver göstermeye, ‘Aslı abla verdi bunu’ diyeceğim. Bunu alıyorum, sesini duyurmaya gidiyorum” dedi.

 

Özgür Özel Miting Notları

Gaziantep'teki Fıstık Mitinginde konuşan CHP lideri Özgür Özel “Çıkmışlar efendim gelin Anayasa yapalım. Milletin anası ağlıyor bu milletin sesini duy. Milletin sesini duymayanlar yapacak anayasamız yoktur. Bundan sonra Tayyip beye ses duyurmaya çalışmak yok. Duymuyor, duymadı, duymayacak" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gaziantep'te partisinin düzenlediği Fıstık Mitingi’nde konuştu. Çiftçinin sorunlarına dair önemli açıklamalarda bulunan Özel, "Bir avuç aracıyı, bir avuç taciri korumayı bırakın. Derdi sen çekeceksin, parayı başkası kazanacak. Yok öyle yağma. Yazıklar olsun böyle düzene, yazıklar olsun" dedi.

Daha önce normalleşme sürecinde iktidar ile diyalog kapılarını açan Özel'in bu kapıları kapattığı görüldü. Özel “Çıkmışlar efendim gelin anayasa yapalım. Milletin anası ağlıyor bu milletin sesini duy. Milletin sesini duymayanlar yapacak anayasamız yoktur. Çare iktidara ricada bulunmakta değil, bu iktidarı değiştirmekte. Bundan sonra Tayyip beye ses duyurmaya çalışmak yok. Duymuyor, duymadı, duymayacak" ifadelerini kullandı.

İşte Özgür Özel'in konuşmalarından öne çıkan başlıklar:

 

"Yarım Milyon İşçi Kayıp"

Toprak, vatanımız, tarım ekmeğimiz. Yıllarca bir olmakla hatta kendi kendine yeten az sayıda ülkeden biri olmakla övündük. Maalesef şu anda ithalata muhtaç olan, işçisini yok sayan, kendi çiftçisine vermediği, aktarmadığı kaynakları yabancı ülkelere aktaran ülke konumuna geldik. Böylesine bir tarım ülkesinde çiftçilerin çocuklarının da çiftçi olmasını, herkesin toprak sahibi olmayı istemesini beklersiniz. Bu iktidar çiftçiyi topraktan kopardı. Bugün çiftçilik yapan dört gençten üçü iş bulursam büyükşehre giderim diyorsa işte sorun buradadır. Kendiliğinden ürünlerini yere dökenleri görün, bu tepkiyi görün. Bu tepki siyasi değil, insani bir tepkidir, vicdani bir tepkidir. 2003 yılından bugüne ülke nüfusmuş 20 milyon arttı. Beklersiniz ki çiftçi sayımızda da bir artış olsun. Ama bugün 2-3 milyon çiftçimiz var. Şu anda yarım milyon çiftçi kayıp. Nerde onlar? Onları topraklarından kopardılar. Bu iktidar çiftçiyi toprağından kopardı. Hani Tayyip Bey, Devlet Bey her sorunda bir beka sorunu icat ediyorsunuz ya siz gelmeden önce kendi kendine yeten bir ülke buğdayı bile ithal ediyorsa, bugün fıstık üreticisi bırakın geçinmeyi hacizle karşı karşıya kalıyorsa bu siyasi değil vicdani bir tepkidir.

 

"Bu İktidarı Değiştirmektedir"

Taze fasulyenin kilosu sekiz lira. İstanbul'da 120 lira Muğla'da, Bodrum'da 240, Burdur'da 80 lira, Buradan buraya gelene kadar bir ürün on kat artıyorsa bunu ne nakliyeyle ne genel giderlerle ne başka bir şeyle asla izah edemeyiz. Üretici mağdur, Hakkını alamıyor, tüketici mağdur, o fiyatlara giremiyor. Aradan birileri para kazanıyor. Bu fıstıkta da öyle, çayda da böyle, fındıkta da böyle, fasulyede üzümde de böyle. Demek ki sorun nerede? Demek ki sorun sistemde. Demek ki sorun iktidarda çare iktidara ricada bulunmakta değil. Bu iktidarı değiştirmektedir.

"Bugün Fıstık Üreticisinin Cebine Göz Dikenler Var"

Başta Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, bu bölge Türkiye Fındık üretiminin dörtte birini, Antep fıstığı üretiminin yüzde 75’ini gerçekleştiriyor. Dünyadaki toplam üretimin yüzde on ikisini sizler karşılıyorsunuz. Fıstık üretmek zor iş, emek ister alın teri ister Bugün fıstık üreticisinin cebine göz dikenler var. Bugün Ziraat Odası Başkanları'yla konuştum. Üreticilerle konuştum. İşte fıstık burada, işte fıstık üreticisi burada, işte millet televizyonlarının başında. Geçen sene gübrenin çuvalı bin 600 lirayken, bu sene 3 bin liraya çıktı. Geçen sene ilaç 40 lirayken, bu sene 600 liraya çıktı. Mazot 24 liradan, 45 liraya çıktı. Her şeyin maliyeti üç kat arttı. Geçen yıl markette satılan fıstık şimdi markette 600 liraya satılıyor. Her şey iki kat, üç kat artmış. Bu Gaziantep'in geçiminin ana maddesi bu ürün geçen sene 115 lira da bu sene niye 90 lira niye 95 lira? Bu akılla vicdanla, mantıkla, izah edilebilir mi?

 

"Bir Avuç Taciri Korumayı Bırakın"

Buradan iktidara sesleniyorum. Bir avuç aracıyı, bir avuç taciri korumayı bırakın. Derdi sen çekeceksin, parayı başkası kazanacak. Yok öyle yağma. Yazıklar olsun böyle düzene, yazıklar olsun. Tarım Bakanı orada burada abuk subuk telefon görüşmeleri yapmayı bırak. Geçen sene dört kilo fıstık satıp bir işçi yevmiyesi ödeniyor. Bu sene on kilo fıstık satılması gerekiyor. Onun için buradayım. Cumhuriyet Halk Partisi sadece eleştiren bir parti değil, çözüm yollarını söyleyen partiyiz. İktidar olduğumuzda Toprak Mahsulleri Ofisi, Gaziantep'te fıstık almak zorundadır. TMO, fıstık alacak. Fıstıkta derhal taban fiyat uygulamasına geçeceğiz. Artan sıcaklar, fıstıkta verimi düşürüyor. Sulama zaruri hale geldi. Fıstığın sulanması için projelerin başlatılması lazımdır. Bu bölgede sadece fıstık değil, kırmızı biber çiftçileri de feryat ediyor. Geçen sene Islahiye'de tarlada 130 lira olan biber, bu yıl 60 liraya alıcı bulamıyor. Islahiye yarı fiyatına kırmızı biber satmak zorunda kalıyor. Bu sorunun en önemli sebeplerinden bir tanesi de kırmızı biber ithalatına izin veren anlayıştır.

"Türkiye’de Bir Tarım Krizi Var"

Bugün Türkiye'nin her tarafında çiftçiler ayaktadır. Bugün Türkiye'de bir tarım krizi vardır. Fiyatlar, çiftçi için ucuz, tüketici için pahalıdır. Tarlada on lira olan ürün, markette yüz liradır. Ama Tayyip Erdoğan çiftçilerin sıkıntısı yok diyor. Bizi de çiftçilerin sorunlarını istismar etmekle suçluyor. Rahatsız oluyor bunları konuşmayın diyor. Onun yerine kavga çıkarmak, tartışma yapmak, polemik yapmak ve gündemi kaptırmak istiyor. Anlayış kimliklerini göstermesin. Kendilerini hükümetten görmeyen olduğunu söyleyen bazıları da bunların peşine takılıp olur olmaz gündemlerle başka şeyler konuşmak istiyor. Buradan hem Erdoğan'ı hem Sayın Bahçeli'yi hem de kendini milletin derdini görmeyen, sığ, siyasi kavgalar isteyenleri uyarıyorum. Vallahi de yapmayacağım, billahi de yapmayacağım. Adam sizin sahte gündeminizin peşine takılıp fıstıkçıyı yalnız bırakmayacağız. Benim derdim 12 bin 500 liraya geçinmek zorunda olan emeklidir. Benim derdim maaşına zam yapılmayıp ezdirilen emekçidir. Rize'deki çaycı, Manisa'daki üzümcü, Antep'teki fıstıkçı, Çukurova'daki pamukçuyu, Konya'daki, buğday, Tekirdağ'daki ayçiçek üreticisini bırakıp da sizin peşinizde düşeceklere yazıklar olsun.

"Milletin Sesini Duymayanlarla Yapacak Anayasamız Yok"

Ben milletin yanındayım. Bir de çıkmışlar efendim gelin anayasa yapalım. Milletin anası ağlıyor. Bu milletin sesini duy. Ondan sonra gel anayasa yapalım de. Milletin sesini duymayanlar, mutfaktaki yangını söndürmeyenler, emek hakkını vermeyenlere fıstık üreticisini ezenlere konuşacak tek bir kelimemiz, yürüyecek yolumuz, yapacak anayasamız yoktur. Bizim yolumuz Antepli, fıstık üreticisinin biber üreticisinin mutfağına, eline, çoluğunun çocuğunun ekmeğine giden yoldur. Benim yoldaşım sizlersiniz. Sizinle birlikteyim. Bugün iktidar partisinin ve ortağının derdi birbirine hareket çekmek, tavır yapmak.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Devlet Bahçeli'ye ziyaretinde ortaya çıkan 17-25 takvimine de gönderme yapan Özel 17 -25 diye bir tane takvim bulmuş, arkadan gösteriyor Tehdit ediyor. Öbürü kararname çıkarırken öbürünü tehdit ediyor. Dostlar alışverişte görsün birbirlerini yiyorlar. Ama milleti açlığa, yokluğa, sefalete, işsizliğe terk ediyorlar. Bundan sonra Tayyip beye ses duyurmaya çalışmak yok. Duymuyor, duymadı, duymayacak. Biz gücümüzü kendimizden, fıstık tarlalarımızdaki alın terimizden, biz gücümüzü fabrikalardan tarlalardan alıyoruz. Hep beraber kazanacağız."

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Eko Yaşam Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
sahabetkonya eskortankara escortankara escortAtaşehir EscortbetmatikmariobetmatadorbetmostbetbetonredGrandpashabetGrandpashabetmarsbahisjojobet günceldeneme bonusuOrisbetjojobetjojobethacklinkbetkomjojobetjojobet girişKavbet https://thechelseatreehouse.com/ deneme bonusujojobet girişjojobet girişjojobetGrandpashabetbetebetholiganbetholiganbetbetebetcasibombahsegeljojobetholiganbetjojobetcasibomcasibommarsbahisholiganbetcasibomextrabetbetistmatbet girişhttps://www.cafeneve.com/casibommatadorbetbaywinMatbetJojobet girişsahabet girişextrabetHoliganbetHoliganbet girişakcebetJojobet girişbahiscom twitter girisefes casino twitterroketbet twitterbetturkey twitter girisbetgar twittertipobet turkiyebetivo twitterjojobetcasibom güncelbetivoHoliganbetbahiscombetonredGrandpashabet girişCasibom girişbetandyou girişefes casino girişroketbet girişJojobethttps://www.thefourfifteen.com/akcebet girişistanbul escortdeneme bonusucasibommatadorbetmatadorbetjojobet girişjojobet girişSekabetholiganbetSupertotobetcasibommarsbahisjojobet adresijojobetjojobetjojobetrealbahisprestijbettarafbetasyabahisPusulabetultrabetMARSBAHİSmarsbahiscasinolevantbetteyimbetsihirbazisecretbetgolvarmilyarcomonwinjojobet güncel girişMarsbahisjojobet günceljojobetjojobet girişroyalbetkavbet girişsupertotobetsupertotobet girişbetistbetriyalbetriyalbetriyaljojobet girişjojobetjojobetjojobetcasibombetriyalPusulabetmercurecasinojojobet güncel girişmeritking güncelcasibommatadorbet güncelonwin girişonwin girişgrandpashabet girişmeritking güncelonwin girişjojobet girişjojobetjojobetsahabetsahabet girişsahabet güncel girişholiganbetimajbetcasibomcasibomholiganbetonwin girişmeritking güncelsuperbetinsuperbetincasibom guncelbetebetbetriyalbetwoongaziantep escortgaziantep escortporno izleJojobetcasinolevantmarsbahisvaycasinocasibom güncel girişmostbet girişjojobetbetkanyonultrabetlevantcasinodeneme bonusu veren sitelercasinolevantcasibomcasibom günceljojobet girişgrandpashabetcasibom güncel girişdinamobetjojobet jojobet jojobet jojobet casibomcasibom güncel girişjojobetsahabetsahabetcasibomcasibommatadorbet güncel girişcasibomcasibomcasibom güncel girişcasibom güncel girişcasibomcasibom güncel girişcasibompadişahbetMeritkingjojobetMATADORBET GİRİŞCASİBOMasyabahisMATADORBETbetebet girişsahabetsahabet girişMeritkingganobetganobetCASİBOMmatadorbet twitterMARS7slotslevant casinobetriyal girişJOJOBET GİRİŞJojobet girişjojobet girişbetciojojobetcasibom girişjojobet guncelvevobahisparibahisCasinoplusgalabetbetwoonmarsbahisvaycasino girişBnl businessmaltcasinojojobetvaycasinovaycasino girişjojobet girişmarsbahiskralbetmatbetonwin güncel girismarsbahis güncel giriscasibom günceljojobetcasibom günceljojobetcratosslotjojobet girişmarsbahis girişvaycasino güncelJojobet girişnakitbahissekabetcasibomcasibommarsbahisMarsbahiscasibomcasibomcasibomBnl businessdumanbethttps://kst.nis.edu.kz/jojobetcasibomcasibom güncelextrabetjojobetbeylikdüzü escort bayanbahsegel girişparagaranti.comataşehir escort bayancasibom giriscasibompusulabet girişpiabellacasinomarsbahis günceljojobet girişlimanbetbetebet girişcasibomqueenbetbankobetcasibom güncel girişcasibomasyabahismatadorbet