Emekli orman yüksek mühendisi Necdet Güler’in ziyaret için gittiği Yahya kaptan mahallesinde ki budanmış ağacın halini görünce dayanamamış bu mektubu yazmış.
Budamanın böylesi Görülmedi!
Emekli orman yüksek mühendisi Necdet Güler’in ziyaret için gittiği Yahya kaptan mahallesinde ki budanmış ağacın halini görünce dayanamamış bu mektubu yazmış.
İşte o mektup
Budama işlemi adı altında yakacak odun üretimi
Bugün bir arkadaşımı görmeye Yahya Kaptan’a gittim. Gitmez olaydım. Çünkü arkadaşımı bulamadığım gibi fotoğraftaki “rezilliği” gördüm.
Ağacın şu haline bakın. O bir akçaağaç.
Budama yapsınlar diye işçinin eline motorlu testere, altına resmi araç veren yetkililer… Sizler bu ağacı ve çevredeki diğerlerini bu hale getirtenlerin budama adı altında ağaçları ne hale getirdiklerini kesinlikle merak etmiyorsunuz? Bundan eminim. Çünkü bunu merak etmeniz için kış başlangıcında bir ağacın yapraklarının tamamı dökülmeden budanmayacağını bilir, budama işçilerini oraya zaten göndermezdiniz.
Bunu bilmiyorsunuz da ağacın bütün tacının kesilip alınmasının bir ağaca yapılacak en büyük kötülük olduğunu da mı bilmiyorsunuz. Onu bu hala getiren işçileriniz ağaçların yapraktan beslendiğini bilmiyor, fotosentez nedir bilmiyor. Siz biliyor musunuz? Eğer biliyorsanız böyle “akıllara ziyan” uygulamaya nasıl imkan sağlıyorsunuz? Bu öyle bir imkan ki budama adı altında bu ve diğer ağaçlardan sanki yakacak odun üretimi yapılmış. Anadolu’nun en erişilmez yerinde yaşayan, en fakir köylü bile yakacak temin etmek için olsa da bir ağacı bu hale getirmez.
Yazıklar olsun… Bu konuda bilgilenin…Bilginiz bu işi yaptırdığınız işçilerden fazla olsun.
Emekli orman yüksek mühendisi
Necdet Güler