Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ekonomisinin dünyaya açılan kapısı Bursa’nın 16 milyar dolarlık ihracat eşiğine takılıp kaldığını belirterek, yeni yatırım alanları ile Bursa’n...
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ekonomisinin dünyaya açılan kapısı Bursa’nın 16 milyar dolarlık ihracat eşiğine takılıp kaldığını belirterek, yeni yatırım alanları ile Bursa’nın bu tuzaktan kurtarılması gerektiğini söyledi.
BURSA (İGFA) - BTSO’nun Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Oda Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3’lük büyüme performansıyla OECD ülkeleri arasında Suudi Arabistan ve İngiltere’nin ardından en hızlı büyüyen ülke olduğunu hatırlattı.
Türkiye’nin büyüme performansına ihracatın yüzde 3.5 puanlık destek sağladığını belirten Burkay, “Farklı bir dönem içerisindeyiz. Geçmişte firmalar ve kişiler stoklar yaparken, şimdi ülkeler stok yapıyor. Bu stokçuluk ham madde ve emtianın geri gelmesini engelliyor. Bunu pandemi ile izah etmek mümkün deği" dedi.
Türkiye’de gayri safi yurt içi hasıla içinde imalat sanayinin payının yüzde 16 seviyesinde olduğuna dikkat çeken İbrahim Burkay, ülke ekonomisine yön veren şehirlerden biri olan Bursa’da ise sanayinin ekonomik işlem hacmine katkısının yüzde 46 seviyesinde olduğunu kaydetti.
“Şehrimizin 11 bin kilometrekarelik toplam yüzölçümü içinde sanayi, binde 8’lik pay alıyor" diyen Burkay, "Bugün 84 milyon nüfuslu Almanya, yaklaşık 2 trilyon dolarlık ihracat yapıyor. Almanya’da sanayi alanlarının toplam yüzölçümüne oranı yüzde 4.44. Bu oran İtalya’da yüzde 2.15, OECD ülkelerinde ortalama yüzde 2.5. Bursa, mevcut üretim yapısı ve sanayi alanları ile 16 milyar dolarlık ihracata ulaştı. Bursa’nın iki katından fazla sanayi alanları olmasına rağmen ihracatımızın yarısını yapan şehirler var. Bursa iş dünyası olarak bizler teknolojik dönüşümümüzü yaptık. Kapasite kullanım oranlarımız da yüzde 80’nin üzerine çıktı. Ancak son 3-4 yılda orta gelir sendromu gibi orta ihracat tuzağına takılıp kaldık. Bursa’mızı bu tuzaktan kurtarmak adına yeni yatırım alanları oluşturmalıyız. Bu nedenle ortak akılla mekânsal planlamayı hızla gerçekleştirmeliyiz.” diye konuştu.