Aydın’da JES çalışmalarını protesto ederken sosyal mesafeye uymadıkları gerekçesiyle 34 kişiye toplamda 3 bin 150 TL idari para cezası kesilmesinin ardından Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) ve STK’lar tarafıından yaşananlara tepki gösterildi. Aydın Adliyesi önünde basın açıklaması yapan topluluk, “Siz parayı biz hayatı savunuyoruz” dedi. Çevreciler, Cumhuriyet Savcılığı’na JES’leri denetlemeyip yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen ama halka idari para cezasını verenler hakkında savcılığa suç duyurusunda da bulundu.
ÇEVRE İÇİN ADALET!
Aydın ili Efeler ilçesine bağlı Kuyucular ve Beyköy Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde yürütülen JES çalışmaları nedeniyle çevre halkı, tepkisini ortaya koymak isterken 34 kişiye sosyal mesafeye uyulmadığı gerekçesiyle toplamda 3 bin 150 TL idari para cezası kesilmişti.
Bunun üzerine “çevre için adalet” çağrısı ile Aydın Adalet Sarayı önünde bir basın açıklaması düzenleyen Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP), cezaya tepki gösterdi. Aydın Adliyesi önünde mahalle halkı ve AYÇEP, basın açıklamasında bulundu. Polis, basın açıklamasında geniş güvenlik önlemleri aldı. Açıklamaya AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, CHP Nazilli İlçe Başkanı Serkan Sevim ve para cezasına çarptırılan köylü yurttaşlar katıldılar.
YASAL BİR TABANI YOK, HUKUKSUZLUĞA PRİM VERİLİYOR
Koronavirüs süresince JES şirketinin yeterli önlemler alınmadan faaliyete geçtiğini ifade eden AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, akışkanlardan çıkan gazın alıcı ortam olan havaya gelişi güzel bırakıldığı, akışkan atığın ise dere kenarından dere suyuna karıştırıldığının defalarca tespit edildiğini belirtti. Vergili, yasal bir tabanı olmayan faaliyetlerin yetkililerce denetlenmeyip cezasız bırakıldığını ve hukuksuz faaliyetler için prim verildiğini savundu.
“YATLARDA GÖRÜŞENLERE DEĞİL KÖYLÜYE CEZA VERİLİYOR”
Cezaların JES şirketleri yerine vatandaşa kesildiğini vurgulayan Vergili, “Tek derdi bu ülkenin geleceğini güzelleştirmek ve üreterek herkesin tok yatmasını sağlamak olan köylü vatandaşlarımızın jeotermal sahasının yakındaki tarlalarında ot çevirmeye ve tarlasını sürmeye gittiğinde bu cezaların kesilmiş olması ironiktir. Bu düpedüz yıldırma operasyonudur. Yatlarda sosyal mesafeye uymayıp sarmaş dolaş olanlara ceza yok, ama bu gariban köylüleri haklarını aradığı için 3 bin 150 TL para cezası veriyorsunuz. Siz parayı, sermayenin çıkarını, bizler ise hayatı savunuyoruz” dedi.
“AYDIN’I KİRLETMEYE HAKKINIZ YOK”
Açıklama sonrası söz alan köylüler, vali yardımcısının JES şirket temsilleri ile yat görüntülerine tepki göstererek, “Vali yardımcısına neden sosyal mesafeden ceza kesilmiyor da yaşam alanlarımızı koruduğumuz için bizlere neden ceza kesildi” dedi. Ceza kesilen köylülerden Kadriye Ünlü de, “Biz toprağımızla geçinmeye çalıyoruz. Bizlere ceza kesiyorlar. Yeter artık Aydın’dan köyümüzden elinizi çekin. Aydın’ı derelerimizi ve yaylalarımızı kirletmeye kimsenin hakkı yok” diyerek tepki gösterdi.
“BİRİLERİNİN AMPULÜ YANACAK DİYE BİZİM OCAĞIMIZI SÖNDÜRMEYİN”
Kuyucular köylüsü Mustafa Yılmaz ise, “Jandarmalar ifademi almak istedi, yüzümde maske olduğu için çıkarmamı maskeyle ifademi alamayacaklarını söyleriler. Benim yüzümde maskem vardı kendileri çıkarttı ve şimdide ceza kestiler. Bunlar şirketle çalışıyor” diye konuştu.
Köşk Çevre Platformu sözcüsü Mustafa Kaçar, “Biz açıklama yaparken kaymakam aracına binip gitti. Devlet yetkililerinin halkın sorunlarını dinlemesi gerekirken şirketleri dinliyorlar. Birilerinin ampulü yanacak diye bizim ocağımızı söndürmeyin” diyerek yetkililerin hiçbir denetleme işlemi yapmamasına tepki gösterdi.
Basın açıklaması sonrasında ise, Cumhuriyet Savcılığı’na hukuksuz faaliyet yürüten JES’leri denetlemeyerek yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen, ama halka idari para cezasını veren yetkililer hakkında savcılığa suç duyurusunda da bulunuldu.