Türk yazar ve doktor Ahmet Süheyl Ünver'in adı, Nakkaştepe Millet Bahçesi'nde yaşatılacak. Üsküdar Belediyesi, Ahmet Süheyl Ünver'in adına bir çiçek bahçesi tasarladı. Açılışa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un eşi Sabriye Şentop, ...
Türk yazar ve doktor Ahmet Süheyl Ünver'in adı, Nakkaştepe Millet Bahçesi'nde yaşatılacak. Üsküdar Belediyesi, Ahmet Süheyl Ünver'in adına bir çiçek bahçesi tasarladı. Açılışa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un eşi Sabriye Şentop, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Süheyl Ünver'in kızı Gülbün Mesera ve sanatçı Günseli Kato katıldı. Üsküdar Belediyesi, Türk yazar ve doktor Ahmet Süheyl Ünver'in adına Nakkaştepe Millet Bahçesinde bir çiçek bahçesi tasarladı.
İSTANBUL İGFA- Güzel havayı fırsat bilen vatandaşlar, Nakkaştepe Millet Bahçesi'ne akın etti. Ahmet Süheyl Ünver'in adını alan bahçenin açılışına, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un eşi Sabriye Şentop, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Süheyl Ünver'in kızı Gülbün Mesera ve sanatçı Günseli Kato da katıldı. Kurdele kesiminin ardından açılışı gerçekleşen Süheyl Ünver Bahçesi'ne vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Çiçeklere aşk derecesinde düşkünlüğü ve hayranlığı ile bilinen Prof. Dr. Süheyl Ünver, gittiği yerlerde gördüğü çiçeklerin, yaprak ve meyvelerin resmini büyük bir itina ile tek tek defterine çizmiş, boyamıştır. Çiçeklername adlı kitabı bu defterlerde yer alan resimlerden oluşmaktadır. Üsküdar Nakkaştepe Millet Bahçesi içinde yer alan Ahmet Süheyl Ünver Çiçek Bahçesinde de Çiçeklername adlı kitapta yer alan bu çiçeklerden örnekler bulunuyor.
AHMET SÜHEYL ÜNVER
Ahmet Süheyl Ünver 17 Şubat 1898'de İstanbul'da doğdu. Medresetü'l-Hattatin'de tezhip ve ebru öğrendi. Türk süslemesi minyatür sanatı ile uğraştı. Darülfünun Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Paris Tıp Fakültesi'nde iç hastalıkları uzmanlıklarını tamamladı. Tıp Fakültesi Tedavi Kliniği ile Farmakodinami müderris yardımcılığı yaptı. Gureba ve Haseki hastanelerinde çalıştı, Sanayi Mektebi'nde asistanlık yaptı. İstanbul Üniversitesi tıp tarihi Enstitüsü'nü kurdu, Güzel Sanatlar Akademisi hocalığı yaptı. 1933 senesinde Üniversite tıp tarihi Enstitüsü direktörü oldu. 1938'de profesör, 1954'te ordinaryüs profesör oldu. 1967'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp tarihi ve Deontoloji kürsüsünü kurdu.
İstanbul Güzel sanatlar Akademisinde "Türk Minyatürü ve Süslemesi "hocalığı yaptı. Romanya, Yugoslavya, Yunanistan, Fransa, İsviçre, İtalya, Almanya, Avusturya, Mısır, Irak, İran, Amerika, Roma ve Hollanda'da inceleme gezilerinde bulundu. Topkapı Sarayı Müzesi'nde 500 yıllık nakışhaneyi yeniden kurarak öğrenci yetiştirdi. Öğrencilerinden biri de daha sonra nakışhaneyi bırakacağı kızı Gülbün Mesera'dır. Ünver, 1973'te emekli oldu, 1986'da hayata veda etti.
Arapça, Farsça, Fransızca biliyor; ney üflüyor; aynı zamanda ressam, minyatürcü, tezyinatçı ve hattattı. Türk kültürünün bütün yönleriyle ilgileniyordu. Arşivciydi ve arşivini kendi kurduğu enstitülere, Türk Tarih Kurumu'na, Süleymaniye Kütüphanesi'ne bağışlamıştır. Hayatı boyunca yoğun bir araştırma ve yazma işine kendisini vakfetmiştir. 18 bilimsel kuruluşun üyesi olmuş, tıp tarihi, bilim tarihi, kültür tarihine ait 2500 civarında kitap ve makale yayınlamıştır. 1985'te Kültür Bakanlığınca büyük ödüle layık görülmüş, yurt dışında da ödüller almıştır. Dergi, gazete ve ansiklopedilerde sayısız yazısı vardır. Tarihten Sesler dergisinin de kadrosunda yer almıştır.